Από το μηδέν η δίκη για το Μάτι

Εφεση της Εισαγγελίας κατά του συνόλου της πρωτόδικης απόφασης οδηγεί ξανά στο εδώλιο τους 21 αρχικώς κατηγορουμένους για τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκειμένου να δικαστούν από μηδενική βάση οδηγούνται οι 21 αρχικώς κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα. Την εξέλιξη αυτή δρομολογεί έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας κατά του συνόλου της πρωτόδικης απόφασης με την οποία επιβλήθηκαν ποινές-χάδι, και μάλιστα εξαγοράσιμες, σε μόλις έξι από τους 21 κατηγορουμένους της υπόθεσης.

Ειδικότερα, η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά έπειτα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθηνών Καλλιόπης Βαρδάκη. Η έφεση αφορά το σύνολο της πρωτόδικης απόφασης που ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Ετσι, στο εδώλιο του Εφετείου θα οδηγηθούν οι πέντε από τους έξι που καταδικάστηκαν με ποινές-χάδι, και μάλιστα εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, αλλά και οι 15 αθωωθέντες. Αντίθετα, έφεση δεν μπορούσε να ασκηθεί για νομικούς λόγους στον Κων. Αγγελόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε για την πρόκληση της πυρκαγιάς και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών εξαγοράσιμη. Σύμφωνα με την έφεση, το Εφετείο θα πρέπει να επαναξιολογήσει τις ποινές που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο στους πέντε εκ των καταδικασθέντων, τα ελαφρυντικά που αναγνώρισε σε κάποιους από αυτούς, όπως επίσης και τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επέβαλε πενταετή ποινή φυλάκισης εξαγοράσιμη στους Σωτήρη Τερζούδη, αρχηγό τότε Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιώτοπουλο, τότε διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, και Χαράλαμπο Χιόνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, με την απόφασή του το δικαστήριο αναγνώρισε και το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Αντίθετα, με την απόφαση αθώοι κρίθηκαν ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος Στέργιος Καψάλης, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι κρίθηκαν οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Πλέον, με τον κίνδυνο παραγραφής όλων των αδικημάτων που βαρύνουν τους 21 αρχικώς εμπλεκομένους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, οι δικαστικές Αρχές δίνουν τώρα αγώνα δρόμου για να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σκοπός είναι να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου ώστε να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη στο Εφετείο. Να σημειωθεί πως, αν μέχρι το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Αρειο Πάγο, τότε όποιες ευθύνες θα παραγραφούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα