Το περασμένο Σάββατο έγιναν 18 εισαγωγές ασθενών, 10 από τους οποίους έμειναν σε διαδρόμους
Οσα… βραχιολάκια και αν βάλει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στα Επείγοντα νοσοκομείων της χώρας δεν μπορεί να κρύψει τα ράντσα και την ταλαιπωρία που υφίστανται επί ώρες οι ασθενείς. Τραγική ήταν η κατάσταση κατά τη γενική εφημερία το περασμένο Σάββατο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όταν έγιναν 18 εισαγωγές ασθενών, δέκα από τους οποίους κατέληξαν σε ράντσα, όπως μπορείτε να δείτε σε φωτογραφία που φέρνει στο φως η «δημοκρατία». Ακόμα χειρότερη η κατάσταση προχθές, Δευτέρα, όταν κατά τη διάρκεια των Εξωτερικών Ιατρείων τα ράντσα αυξήθηκαν σε 23!
Ασθενείς σε άθλια κατάσταση, που μετά βίας ανέπνεαν με μάσκα επανεισπνοής, ήταν στοιβαγμένοι στον διάδρομο του νοσοκομείου. Αγανακτισμένοι ασθενείς που απευθύνθηκαν στην εφημερίδα μας καταγγέλλουν την κατάσταση και εκφράζουν την οργή τους κατά του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του ωραιοποιεί την κατάσταση, διαφημίζοντας τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια, τα οποία δεν λύνουν τα χρόνια προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Είναι η κατάντια του Αδωνη που βγαίνει και λέει ότι όλα είναι καλά. Ντράπηκε και η ντροπή» μας είπε εξοργισμένος ασθενής.
Ολα αυτά λίγα 24ωρα μετά το… φιάσκο της εφαρμογής του μέτρου με τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, την περασμένη Πέμπτη, που έγινε με προχειρότητα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος, γιατί γιατροί και νοσηλευτές δεν ήξεραν πώς να το χρησιμοποιήσουν, ενώ πολλοί ασθενείς δεν καταλάβαιναν πού έπρεπε να κοιτάξουν με βάση τον αριθμό που φέρει το κάθε βραχιολάκι. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Ευαγγελισμού, Γιώργος Φερεντίνος, «τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται βραχιολάκια στα χέρια των ασθενών, αλλά εργατικά χέρια», στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, που διαφήμισε το μέτρο, αφήνοντας άλυτο το χρόνιο πρόβλημα ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, σε δηλώσεις του τονίζει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν μέχρι και δέκα ώρες στα Επείγοντα. «Το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Ειδικά μετά την πανδημία είμαστε με 4.000 λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία. Η ταλαιπωρία είναι πάνω από δέκα ώρες στα Επείγοντα. Το βραχιολάκι θα μας σώσει; Ιχνηλατεί την πορεία του ασθενούς στα Επείγοντα και ενημερώνει. Θα βοηθήσει, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα» επισημαίνει.
Ο κ. Γιαννάκος τονίζει: «Υπάρχει ένα κύμα ομαδικών παραιτήσεων υγειονομικού προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών και των εξαντλητικών ωραρίων. Πολύ λίγοι γιατροί, ειδικά στην περιφέρεια. Γι’ αυτό και βλέπουμε μεγάλη πίεση στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας. Αν δεν δούμε το θέμα των προσλήψεων και το ζήτημα των αμοιβών, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση στα νησιά, όπου το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορούν να ζήσουν με τα «τσουχτερά» ενοίκια και το υψηλό κόστος διαβίωσης. «Ενας γιατρός στη Σύρο παίρνει 2.000 ευρώ και ένας νοσηλευτής 800 ευρώ. Φτάνουν αυτά τα χρήματα για να ζήσει ένας άνθρωπος σε ένα νησί;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, συμπληρώνοντας πως ένας συνάδελφός του «προτιμάει να πάει στην Κύπρο, που θα πάρει 8.000 ευρώ τον μήνα ο γιατρός και ο νοσηλευτής 4.000 ευρώ τον μήνα».
Η υπερεργασία επιβαρύνει την υγεία
Η διαπίστωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, μετά την παραίτηση του μοναδικού παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας Iου, καταγγέλλοντας τις συνθήκες υπερεργασίας που επιβάρυναν την κατάσταση της δικής του υγείας, καθώς εξελίχθηκε αυτοάνοσο νόσημα.