Υπόθεση Κυριακής Γρίβα: Καταπέλτης για τον φονιά ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης στην κατάθεσή του στο δικαστήριο
Mε αποκαλυπτικές και ιδιαίτερα αιχμηρές καταθέσεις συνεχίστηκε χθες η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της αδικοχαμένης κοπέλας Δημήτρης Γαλεντέρης, που αμφισβήτησε τις απόπειρες αυτοκτονίας που φέρεται ότι έχει κάνει ο κατηγορούμενος πριν και μετά το έγκλημα.
«Ο κατηγορούμενος έχει πλήρη συνείδηση κατά την τέλεση της πράξης του. Η Κυριακή αντιστάθηκε, είχε αμυντικά τραύματα, το τελευταίο χτύπημα βρήκε την καρδιά, μιλάμε για μια μαζικότητα χτυπημάτων» τόνισε ο ιατροδικαστής και στη συνέχεια επεσήμανε: «Θα μπορούσε να ζούσε, εάν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα, θεωρώ ότι δεν θα είχε καταλήξει». Την ψυχιατρική κατάσταση του 40χρονου αμφισβήτησε και η Μυρτώ Σαμαρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, η οποία κατέθεσε ως τεχνική σύμβουλος του πατέρα της αδικοχαμένης γυναίκας. Η ίδια εξέτασε τον κατηγορούμενο μία φορά και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν τίθεται ζήτημα καταλογισμού, ενώ χαρακτήρισε αναληθή τα λεγόμενά του περί απώλειας μνήμης.
Ψύχραιμος!
«Απέκρυψε κάθε πληροφορία από τη στιγμή που πήρε το μαχαίρι και βγήκε έξω από το σπίτι την ημέρα του εγκλήματος μέχρι και 15 ημέρες μετά. Αυτά τα κενά μνήμης δεν υπάρχουν οργανικά, με τέλεια έναρξη και τέλεια λήξη, και ψυχιατρικά επίσης δεν γίνεται. Τέτοια κενά μνήμης δεν έχω συναντήσει ποτέ. Αντιθέτως, στα δικαστήρια και στη βιβλιογραφία συνηθίζεται… Για αυτό υποστηρίζω ότι είναι ψέματα. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ που έκανε δεν δικαιολογεί την απώλεια μνήμης» υποστήριξε η τεχνική σύμβουλος και συνέχισε λέγοντας: «Ηταν ψυχρός, απαθής, ψύχραιμος, δεν αντιλήφθηκα να έχει ιδιαίτερα συναισθήματα. Είναι ένας άνθρωπος με ιστορικό παραβατικής συμπεριφοράς, έχει οδηγήσει μεθυσμένος, έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Οταν ερωτήθηκε για τη σχέση του με την Κυριακή δεν είπε κάτι. Είναι ένας άνθρωπος που την κακοποιούσε συστηματικά και έχει παραβατική συμπεριφορά από μικρή ηλικία».
Η κυρία Σαμαρά είχε καταθέσει και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής δίκης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήξερε τι έκανε ο 40χρονος το μοιραίο εκείνο βράδυ της 1ης Απριλίου. «Την παρακολούθησε, επιτέθηκε και ήξερε να αυτοτραυματιστεί έτσι ώστε να μην κινδυνεύει» είχε τονίσει, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να έχει διπολική διαταραχή και επομένως η δολοφονική επίθεση να είναι αποτέλεσμα μανιακού επεισοδίου. «Το μανιακό επεισόδιο δεν έχει οργανωμένη συμπεριφορά, όπως κρύβομαι ή παίρνω ένα μαχαίρι… Το μανιακό επεισόδιο χρειάζεται μία διάρκεια 7 ημερών για να διαγνωστεί. Η περιγραφή τής προηγούμενης ημέρας δεν είχε τίποτα το μανιακό, όπως να έχει περίεργες ιδέες ή συμπεριφορές» ανέφερε. Συμπλήρωσε επίσης πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει άπαξ. «Θα είχε παρατηρηθεί και σε άλλες στιγμές της ζωής του» είχε πει ενώπιον του δικαστηρίου η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής.
Στον αντίποδα, ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, θεράπων γιατρός του κατηγορουμένου, που κατέθεσε χθες ενώπιον του δικαστηρίου, υποστήριξε ακόμα μία φορά πως ο 40χρονος πάσχει από διπολική διαταραχή και πως έχει αντιληφθεί τι έχει κάνει και έχει μετανιώσει οικτρά.