Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι συνάντηση με την κυβέρνηση θα υπάρξει μόνο εφόσον υπάρχουν και συγκεκριμένες λύσεις «πάνω στο τραπέζι».
Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα στο κέντρο της Λάρισας, έξω από τα γραφεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ίδιοι έφτασαν σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, γέμισαν την είσοδο με σανό, με τον Ιορδάνη Ιωαννίδη, εκπρόσωπο της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, να δηλώνει μάλιστα ότι «εμείς δεν θα φάμε το σανό που μας δίνει η κυβέρνηση».
Δείτε το βίντεο
Παραγωγοί βρέθηκαν αρχικά έξω από τα γραφεία των Χρήστου Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου. Η κιινητοποίηση θα συνεχιστεί στις 19:00 στο γραφείο του Χρήστου Κέλλα.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν «ούτε έναν πόντο από τα μπλόκα», εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
Στα χέρια τους κρατούσαν χαρτί με τα αιτήματα τους έτοιμοι να συνεχίσουν την μάχη τους, ενώ απειλούν ότι δεν θα πάνε στην συνάντηση που τους πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν υπάρχουν «λύσεις στο τραπέζι».
Οι αγρότες έχουν επίσης παρκάρει τα τρακτέρ τους στου δρόμους της Λάρισας ως ένδειξη της διαμαρτυρίας τους.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, παραγωγοί βρέθηκαν και έξω από το γραφείο του Λευτέρη Αυγενάκη, όπου προχώρησαν σε θυροκόλληση των αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Δείτε το βίντεο
Στήριξη από τοπικούς φορείς και τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμο
Σύμφωνα με το eleftheria.gr, η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας υποδέχτηκε χθες εκπροσώπους σωματείων και άλλων τοπικών φορέων, τον Μητροπολίτη Λαρίσης-Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, τους οποίους και ενημέρωσε για τα αιτήματα του αγώνα και εξήγησε γιατί η ικανοποίηση αυτών από την κυβέρνηση, συνδέεται άμεσα με την τοπική και εθνική οικονομία καθώς και την κοινωνική συνοχή.
Οι εκπρόσωποι του μπλόκου ευχαρίστησαν όλους τους τοπικούς φορείς για τη συγκινητική και ουσιαστική υποστήριξη που παρέχουν στον αγώνα τους, και ζήτησαν να γνωστοποιήσουν παντού την αναγκαιότητα στήριξης της κινητοποίησης, ώστε στην πορεία να μην υπάρξουν αντιδράσεις για τους κλειστούς δρόμους.
Διευκρίνισαν δε, ότι τους δρόμους τους κλείνει η ΕΛΑΣ και όχι οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες.
Εξέφρασαν τέλος την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση, μέρα με τη μέρα πιέζεται και στο τέλος θα αναγκαστεί να σκύψει ουσιαστικά και όχι με επικοινωνιακά τερτίπια -όπως έκανε μέχρι τώρα- στα προβλήματά τους.
Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία στο μπλόκο από Θεσσαλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θέλησαν να διασκεδάσουν αλλά και να τονώσουν το ηθικό όσων βρίσκονται στον δρόμο, αυτές τις γιορτινές μέρες.
Δείτε το βίντεο
Πανελλαδική σύσκεψη
Σύμφωνα με το eleftheria.gr, αύριο Σάββατο έχουν κληθεί όλα τα μπλόκα της χώρας να βρίσκονται στη Νίκαια, όπου θα γίνει η πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία οι Συντονιστικές Επιτροπές θα συντονίσουν καλύτερα τον πανελλαδικό αγώνα τους και θα κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους, καθώς είναι η ώρα που η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να πιεστεί για να δώσει λύσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Αυτό που υποστηρίζουν οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές είναι ότι οποιαδήποτε ξεχωριστή συνάντηση με την κυβέρνηση υπονομεύει όχι τον αγώνα μόνο, αλλά και την επιβίωση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας και δεν επιτρέψουν διασπαστικές κινήσεις. Ρ. Μαρούδας
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας σε δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση για διγλωσσία, καθώς όπως τόνισε «μέχρι στιγμής μπορεί να μιλάνε για διάλογο, όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρας σε σύσκεψη με τους βουλευτές είπε ότι το κόστος παραγωγής έχει ήδη λυθεί, ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι μαξιμαλιστικά, όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές.
Απ’ τη μία ζητάνε διάλογο και απ’ την άλλη στέλνουν εισαγγελείς και ΜΑΤ και λένε ότι ήδη έχουν λύσει τα αιτήματα.
Εμείς θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να πει πόσα χρήματα από το τεράστιο αποθεματικό που είναι το αποθεματικό της πλεονασματικής δουλειάς όλων των Ελλήνων, θα έχει διάθεση να δώσει στον πρωτογενή τομέα.
Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε μεγάλη πανελλαδική συντονισμένη κλιμάκωση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει αυτόν τον αγώνα, ούτε στην κυβέρνηση θα της δοθεί το δικαίωμα να στήσει κάποια κατάσταση».
Κάλεσμα της ΠΕΜ
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) χαιρετίζει με ανακοίνωσή της, τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων που βρέθηκαν κατά χιλιάδες με τα τρακτέρ τους στον δρόμο, έδωσαν μάχη με τις δυνάμεις καταστολής και κατάφεραν να στήσουν πολύ μαζικά μπλόκα.
Αναφέρει ότι «Αυτή η τεράστια κινητοποίηση αποδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Συντονίζουμε την κινητοποίησή μας και θα συζητήσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας. Καλούμε τα μπλόκα με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια-Λάρισας.
Προειδοποιούμε τους πρόθυμους «δούρειους ίππους» να μη διανοηθούν να παίξουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των μπλόκων, τρέχοντας να κάνουν συνάντηση με την Κυβέρνηση τώρα που πιέζεται. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια υπονομεύει την ίδια την επιβίωση των αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων-αλιέων».
Τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας και όλης της χώρας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων Ν. Λάρισας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Θεσσαλίας).





