Νέα πανελλαδική σύσκεψη προετοιμάζουν οι αγρότες για το μεσημέρι της Τετάρτης στη Νίκαια της Λάρισας, με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων και την αξιολόγηση των μέχρι τώρα επαφών με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν δύο βασικές προτάσεις κινητοποιήσεων. Η πρώτη αφορά τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή τρακτέρ, ενώ η δεύτερη προβλέπει μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου.
Όπως επισημαίνουν αγρότες που συμμετέχουν στην πανελλαδική επιτροπή των κινητοποιήσεων, η επιλογή της Agrotica έχει και έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς χρονικά συνδέεται με τις ημέρες της εξέγερσης του Κιλελέρ, γεγονός με ιδιαίτερη ιστορική φόρτιση για τον αγροτικό κόσμο.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου στα Πράσινα Φανάρια ζητούν νέα συνάντηση με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα βασικά τους αιτήματα παραμένουν άλυτα. Όπως μεταδίδεται, έχουν θέσει διορία έως την Παρασκευή για τον ορισμό συνάντησης, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση από τη Δευτέρα θα επιστρέψουν εκ νέου στο μπλόκο.
Κεντρικό ζήτημα παραμένει η υποχρεωτική εφαρμογή του ΑΤΑΚ σε Περιφερειακές Ενότητες όπου φέτος υπάρχουν προβλήματα αναγνώρισης τίτλων ιδιοκτησίας. Παρά την προφορική δέσμευση που είχαν λάβει σε προηγούμενη συνάντηση για επίλυση του θέματος, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη.
Όπως αναφέρουν αγρότες, υπήρχε διαβεβαίωση ότι το σχετικό σύστημα θα άνοιγε έως τα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένει κλειστό, ακόμη και για το περσινό έτος. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί παραγωγοί να παραμένουν απλήρωτοι, γεγονός που εντείνει την αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο.


