Η αποστολή των ΜΜΕ

«Και γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». (Κατά Ιωάννην η’, 32.) Ο Χριστός έδωσε με αυτά τα λόγια του το κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειδαριές, οι οποίες κρατούν φυλακισμένους τους ανθρώπους στην υποκρισία και την άγνοια. Οι περισσότεροι αυταπατώνται ότι η απώλεια της ελευθερίας προϋποθέτει κελιά, αλυσίδες, δεσμώτες και πανύψηλους τοίχους. Ο Χριστός γνωρίζει ότι μόνη φυλακή της ανθρωπότητας είναι η απόσταση από το φως, την αλήθεια, τον Θεό, και γι’ αυτό με τον πυκνό και τέλειο λόγο Του έστειλε ένα ουσιώδες και διαχρονικά ισχύον μήνυμα. Η αλήθεια σπάει τις αλυσίδες που βάζουμε μόνοι μας στον εαυτό μας, αρνούμενοι να παραδεχθούμε τα προφανή.

Η αποκάλυψη της αλήθειας θα έπρεπε να είναι και το απόλυτο ιδανικό, ο στόχος, η φιλοδοξία κάθε ενσυνείδητου δημοσιογράφου, κάθε μέσου ενημέρωσης που σέβεται την αποστολή του και τους αναγνώστες. Η αλήθεια έχει τεράστια ισχύ, μεταμορφωτική. Μπορεί να αλλάξει και το άτομο και το σύνολο προς το καλύτερο.

Η εφημερίδα έχει αποδείξει πάμπολλες φορές την προσήλωσή της στην υπηρεσία της αλήθειας και την πίστη της στη δυνατότητα της επί τα βελτίω μεταβολής του ατομικού και συλλογικού βίου. Ενα από τα πρόσφατα παραδείγματα είναι το δημοσίευμα της 12ης Σεπτεμβρίου, με το οποίο ξεμπροστιαζόταν η σκανδαλώδης απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για δωρεάν μεταπτυχιακά για τα τέκνα των καθηγητών, μελών ΔΕΠ, του ιδρύματος! Δύο ημέρες έπειτα από τη δημοσίευση του άρθρου της «δημοκρατίας» συνεδρίασε ξανά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποφάσισε την ανάκληση της απαράδεκτης και μεροληπτικής αρχικής απόφασης.

Αναμφίβολα, είναι επιτυχία για μια εφημερίδα να δύναται να συμβάλλει στην εξασφάλιση της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται από τον νεποτισμό και την αναξιοκρατία.

Αν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είχαν τα ανακλαστικά, την ευθυκρισία, τον επαγγελματισμό και την αγάπη στην πατρίδα που οφείλουν εξ ορισμού να έχουν, δεν θα άφηναν την πατρίδα να πέσει στα νύχια των διεθνών και των ντόπιων αρπακτικών. Αν τα ΜΜΕ έκαναν τη δουλειά τους δίχως να συμμετέχουν διά δημοσιευμάτων ή -ακόμα χειρότερα- διά της σιωπής τους και της αποσιώπησης σκανδάλων, τότε δεν θα είχαν φαγωθεί οι αποταμιεύσεις του λαού στο σκάνδαλο του ΧΑΑ. Δεν θα είχε γίνει το πλιάτσικο των δημόσιων έργων, του 2004. Ο Σημίτης δεν θα έμενε ατιμώρητος για την προδοσία των Ιμίων και την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα κατόρθωνε να μας ρίξει αλυσοδεμένους στην κόλαση του Μνημονίου.

Με τα ψέματα μπλέξαμε. Η αλήθεια θα μας ελευθερώσει και τα ΜΜΕ πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα