Πέπλο αδιαφάνειας για τον κορονοϊό

Το μυστήριο είναι καλό για τα λογοτεχνικά έργα και για την 7η Τέχνη, όχι για τις δημόσιες υποθέσεις. Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τους πολίτες και τα κράτη και τον κόσμο της οικονομίας, αλλά και τους υπερεθνικούς οργανισμούς, οι οποίοι δεν ελέγχονται από κάπου και δεν λογοδοτούν στην παγκόσμια κοινότητα.

Κάτω και πίσω από την απειλή του Covid-19 έχουν κρυφτεί διαφόρων ειδών συμφέροντα και ελάχιστοι γνωρίζουν τι υπηρετεί και ποΎ αποσκοπεί κάποιος που αποφασίζει για αυτή την υπόθεση ή λαμβάνει τον λόγο στη δημόσια σφαίρα για να διατυπώσει άποψη.

Μια κραχτή απόδειξη αδιαφανών χειρισμών από την πλευρά και της Ε.Ε. και των κρατών που θα διαθέσουν χρήματα των πολιτών τους για την προμήθεια εμβολίων είναι το κόστος τους. Εδώ και μήνες ευρωβουλευτές και διάφοροι φορείς ζητούν να γνωστοποιηθεί πόσα θα πληρώσει η Ε.Ε. στις εταιρίες που παρασκευάζουν τα εμβόλια, υποστηρίζοντας το αυτονόητο: πρόκειται για χρήματα φορολογουμένων και οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. οφείλουν να κάνουν τις συναλλαγές τους με διαφάνεια.

Η Κομισιόν αρνείται να αποκαλύψει τα κόστη για κάθε εμβόλιο, επικαλούμενη τις ρήτρες εμπιστευτικότητας που περιλαμβάνονται στα συμφωνητικά που συνάπτονται με κάθε φαρμακευτική εταιρία, η οποία θα προμηθεύσει την Ε.Ε. με εμβόλια. Το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε το κόστος των εμβολίων ήρθη με μια ανάρτηση της υφυπουργού Προϋπολογισμού του Βελγίου Eva De Bleeker. Η κυρία Eva De Bleeker έγραψε στο twitter (κατά λάθος, υποστήριξε η ίδια) πόσο κοστίζει κάθε εμβόλιο και πόσα θα πληρώσει η χώρα της. Η ανάρτηση αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό της «γκαφατζούς» υφυπουργού αλλά τα γραπτά -και στο διαδίκτυο- μένουν.

Και στην πατρίδα μας υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία αφορούν τον χειρισμό της πανδημίας και τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων. Ενα από τα βασικότερα είναι το γνωστό θέμα με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ και ο βαθμός της επιβάρυνσης στο σύστημα Υγείας από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Όσοι επιστήμονες συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αλλά και η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσουν στην κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά και από την πανδημία και από την οικονομική κρίση που προκαλεί, εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα.

Η κοινή γνώμη της χώρας μας θα μπορούσε να σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αν ετίθεντο στη διάθεσή της τα πρακτικά της επιτροπής για τον κορονοϊό. Αφού, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική άποψη, «τα έχουμε πάει καλά» με τον κορονοϊό, γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα