ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Πέμπτη 31/12/2020

➥ Η «Καθημερινή» κλιμακώνει την αντιπολιτευτική δράση της και με τρόπο προφανή, ορατό σε όλους -όπως η αρθρογραφία Παπαχελά, που έχει γεμίσει με ακάνθους που… τσιμπούν το σύστημα Μητσοτάκη-, αλλά και με τρόπο υπόγειο και πολύ πιο αποτελεσματικό.

➥ Πολεμική πράξη -και μάλιστα μεγάλης εντάσεως- είναι η απόφαση να προσφερθεί ως «δώρο» στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» το μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ με τίτλο «1984».

➥ Αυτό το μυθιστόρημα θεωρείται μέχρι σήμερα η «Βίβλος» των συνωμοσιολόγων. Δημοσιεύτηκε το 1949, αλλά περιγράφει μια νεοταξική δυστοπία (επίκληση ενός αόρατου εχθρού, επιβολή απόλυτου κρατικού ελέγχου, καταπίεση, «σβήσιμο» του ιστορικού παρελθόντος κ.ο.κ.).

➥ Στο «1984» διαβάζουμε όσα συμβαίνουν τώρα ή ανακοινώνεται πως θα συμβούν στο μέλλον.

➥ Η «Καθημερινή» προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια, να περιλάβει το «1984» στην κυριακάτικη έκδοσή της, αφενός επειδή είναι οικονομικά συμφέρουσα επιλογή.

➥ Το 2021 συμπληρώνονται 70+1 έτη από τον θάνατο του Οργουελ, και αυτό σημαίνει ότι το πρωτότυπο κείμενο, το αγγλικό, είναι ελεύθερο προς εμπορική χρήση. Οποιος θέλει μπορεί να το εκδώσει, πρωτότυπο ή μεταφρασμένο, χωρίς να πληρώσει δικαιώματα.

➥ Γι’ αυτό στις δωροθεσίες των εφημερίδων και των περιοδικών εκδόσεων συχνά προτιμούνται οι από 70ετίας… νεκροί συγγραφείς. Οι εκδοτικοί οίκοι των ζώντων συγγραφέων θέλουν δικαιώματα, όπως και οι συγγενείς των… φρεσκοπεθαμένων (όσων δεν έχουν συμπληρώσει 70 έτη στον Αδη).

➥ Ομως, το θέμα δεν είναι μόνο το χαμηλό κόστος, αλλά και το περιεχόμενο του βιβλίου. Ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία, δεν υπάρχει κάτι πιο… άβολο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το να μπει σε χιλιάδες σπίτια ένα έργο που η ανάγνωσή του αυτόματα προκαλεί καχυποψία απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες και απέχθεια για την ασφυκτική πίεση που ασκεί κάθε εξουσία στον πολίτη.

➥ Η «Καθημερινή», μια εφημερίδα που αγκάλιασε πρόθυμα όλες τις βασικές πολιτικές επιλογές οι οποίες μας οδήγησαν στο υπάρχον καθεστώς, κάνει ευκαιριακό «αντάρτικο» με το «1984» του Οργουελ.

➥ Να βγει και ο Μπάμπης με την προπέλα, αλά μπρατσέτα με τον Πορτοσάλτε, να διαφημίσουν την προσφορά. Θα είναι η τέλεια ειρωνεία.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα