ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 15/12/2021

➤Το βιβλίο που απαντά σε άλλο βιβλίο είναι ένας από τους χρησιμότερους και πιο ενδιαφέροντες θεσμούς της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της ιστοριογραφίας, της πάλης των ιδεών και των θετικών επιστημών.

➤ Σε αυτή την παράδοση ανήκει το βιβλίο του Μάνου Ν. Χατζηδάκη «Φως στο σκοτεινό δωμάτιο 13-12-1967 έως 14-8-1974. Οσα γράφει και όσα δεν γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελασγός του Γιάννη Γιαννάκενα.

➤ Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το βιβλίο του έχει ως αντικειμενικό σκοπό «να ασκήση εποικοδομητική κριτική στην εργασία του κ. Αλέξη Παπαχελά “ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 1967-1974: Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου – Τα πετρέλαια στο Αιγαίο – Ο ρόλος των Αμερικανών”. […] Το βιβλίο δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα για την περίοδο 1967-1973, ενώ προσφέρει αρκετά για το 1973-1974».

➤ Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκδοση διαβάζουμε ότι το έργο του κ. Χατζηδάκη «εξετάζει χωριστά τις ανωτέρω περιόδους (1967-1973 και 1973-1974). Και -κεφάλαιο προς κεφάλαιο- επισημαίνει τα σωστά και τα λάθη, διερευνά όσα γράφει και όσα δεν γράφει, και καταλήγει σε συμπεράσματα. Δεν έρχεται απαραίτητα να επικρίνη, αλλά κυρίως να συμπληρώση».

➤ Το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού προσελκύει και η αναφορά από τον συγγραφέα ότι στο βιβλίο του αποκαλύπτονται «άγνωστα ιστορικά γεγονότα τα οποία δεν αναφέρονται, όπως: η στάση Παπαδοπούλου στην κρίση της Ιορδανίας (Σεπτ. 1970), η ελληνοαμερικανική κρίση (Αύγ. 1971), η παραίτηση από τη δωρεάν βοήθεια (Ιαν. 1973), οι ενδοκυπριακές συνομιλίες (1972-73), το άγνωστο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (Οκτ. 1973), ο απόρρητος σχεδιασμός πολιτικοποιήσεως και εκλογών (Νοέμβρ. 1973), άγνωστες πτυχές του καθεστώτος Ιωαννίδη, οι κινήσεις επανόδου του Γ. Παπαδόπουλου κ.ά.».

➤ Αυτό που αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε έχει διαβάσει κάποιο από τα ιστορικής φύσεως πονήματα του Μάνου Χατζηδάκη είναι η βαθιά γνώση της ιστορικής περιόδου, την οποία αναλύει, η πληθώρα πηγών που παραθέτει για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του και οι αναρίθμητες συνεντεύξεις και συνομιλίες που έχει πραγματοποιήσει με πρωταγωνιστές της προαναφερθείσας περιόδου.

➤ Με λίγα λόγια, είναι ένα βιβλίο που συμβάλλει θετικά στην ιστορική έρευνα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα