ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 08/07/2022

➤Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα, καλογραμμένα και ευκολοδιάβαστα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν αυτή την εποχή είναι το «Αίμα στις στάχτες» του Χρήστου Γιαννάκενα (από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

➤Ο συγγραφέας στο ντεμπούτο του προσφέρει μια ιστορία γεμάτη σασπένς και ανατροπές. Οι χαρακτήρες είναι πειστικοί, η γλώσσα ωμή και το χιούμορ πικρό.

➤Μια από τις ανατροπές στο έργο είναι ότι ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είτε προκαλεί τον οίκτο είτε γίνεται αντιπαθής στον αναγνώστη.

➤Ο Δημήτρης Κανιάρης, πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, είναι αλκοολικός, πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό (σκέφτεται διαρκώς να φουντάρει από μπαλκόνι), η θέαση που έχει για τον κόσμο είναι κάτι περισσότερο από κυνική (αν και περιγράφεται ως νέος άνθρωπος) και αποδεικνύεται ότι είναι ένας φανατισμένος εκδικητής, αν και δεν πιστεύει καν στην έννοια του δικαίου.

➤Επιπλέον, ο Δημήτρης Κανιάρης έχει κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις που κυμαίνονται από τον αριστερισμό μέχρι την αναρχία και τον ανθελληνισμό.

➤Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσα πιστεύει ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος για την Αθήνα και γενικότερα για τους Ελληνες (βλ. σελ. 103):

➤«Η νύχτα του αθηναϊκού Οκτώβρη είναι κλασική. Τα νυχτερινά φώτα επιτέλους δίνουν στη σκατούπολη λίγη από τη χαμένη αίγλη της, στρατηγικά τοποθετημένα για να κρύβουν στη σκιά κάθε ατέλεια.

➤»Ομως δεν μπορείς να παραβλέψεις τα πάντα, από τους ξέχειλους κάδους και τις ματωμένες σύριγγες μέχρι εκείνο το παρατημένο ερείπιο στο βάθος, που λάμπει σαν φάρος πολιτισμού τις νύχτες, για να κοροϊδεύουμε τους τουρίστες και τους εαυτούς μας πως τάχα έχουμε παράδοση και είμαστε ανώτεροι, ενώ στην ουσία είμαστε εξίσου βρόμικοι με όσους κατηγορούμε πως βρομίζουν τις πλατείες μας».

➤Σε κάθε περίπτωση, τούτο το βιβλίο είναι μια εξαιρετική πρόταση για τους φίλους της καλής νουάρ λογοτεχνίας.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα