ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 23/09/2022

➤Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ. Η εγκυρότητα αυτού του λαϊκού ρητού επιβεβαιώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

➤Νέοι και από τις δύο χώρες την κοπανάνε με ελαφρά πηδηματάκια για να μην τους πάρουν τα σκάγια. Μπορεί να γαλουχήθηκαν με πατριωτικές ιδέες, μπορεί να συγκινούνται με τις αφηγήσεις των προγόνων τους που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να δακρύζουν στη θέα της σημαίας τους, αλλά… στη ζυγαριά της συνείδησης βαραίνει περισσότερο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

➤Καλές οι πολεμικές δάφνες, καλύτερο να κοσμεί ένα κάδρο τους τα σχολεία, ακόμα καλύτερο να φιλοτεχνούνται προτομές τους και να στήνονται σε πλατείες, αλλά κάλλιστο όλων να γλιτώσει η κεφαλή τους από το δρεπάνι του μεγάλου θεριστή.

➤Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του ατόμου συνήθως υπερτερεί του συλλογικού συμφέροντος – αν μπορεί να θεωρηθεί συμφέρον να πας να σκοτωθείς επειδή οι δισεκατομμυριούχοι χειριστές των πολιτικών μαριονετών σε θέλουν για να ταΐσουν τα κανόνια τους. Γι’ αυτό το σκάνε οι νέοι (αλλά και μπόλικοι μεσήλικες) από τις δύο χώρες.

➤Πολλοί δικοί μας έπαθαν ένα μικρό σοκ από την είδηση ότι νεαροί Ρώσοι καβαλάνε το πρώτο αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο και φεύγουν από τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση.

➤Οι Ρώσοι θεωρούνται (και είναι) ηρωικός λαός και δεν ταιριάζουν τέτοιες συμπεριφορές στην εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για εκείνους.

➤Είναι εύλογη, λοιπόν, η απορία των Ελλήνων για τη φυγή χιλιάδων Ρώσων από την πατρίδα τους και τα αεροπορικά εισιτήρια από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες (χωρίς επιστροφή), που κοστίζουν χρυσάφι.

➤Ομως, ας έρθουμε λίγο και στα δικά μας για να λύσουμε το αίνιγμα. Κι εμείς οι Ελληνες θεωρούμεθα (και είμαστε) ηρωικός λαός. Πώς, στην ευχή, η πλειονότητα των εκλογέων ψήφισε Σημίτη μετά τα Ιμια κι ύστερα ξαναψήφισε Σημίτη μετά την παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους;

➤Ας απαντήσουμε πρώτα σε αυτό και ύστερα ας ασχοληθούμε με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα