ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 26/09/2022

➤Σαν σήμερα το 1916 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος που ξεπερνά κατά πολύ τον Εφιάλτη σε προδοτικές επιδόσεις και αντεθνική δράση, έκοψε την Ελλάδα στη μέση και σχημάτισε στη Θεσσαλονίκη την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης.

➤Στην Αθήνα είχαμε την κανονική κυβέρνηση και τον βασιλιά και στη Θεσσαλονίκη τον βενιζελικό θίασο και τον στρατό των Αγγλογάλλων, που είχε μπάσει στη ζούλα ο Βενιζέλος, όταν ήταν πρωθυπουργός.

➤Αφού ο «εθνάρχης» είχε δώσει την ψυχή του, αλλά και τη γη και το ύδωρ της πατρίδας στους Αγγλογάλλους και οι τσέπες των παντελονιών του κόντευαν να διαρραγούν από το ξένο χρήμα, με την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης έκανε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα για την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’.

➤Το αντίτιμο των ξένων κυβερνήσεων για τα μετρητά και την πολιτική στήριξη που έδιναν στον Βενιζέλο ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο σφαγείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

➤Οι στρατοί της Αντάντ είχαν περίπου 2.500 απώλειες την ημέρα στα μέτωπα του πολέμου και πολύ θα τους βόλευε να πηγαίνουν λιγότερα φέρετρα με νέους στις πατρίδες τους και η Ελλάδα να ξεμείνει από νεολαία για να τους… ξαλαφρώσει.

➤Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να μπει η Ελλάδα σε τόσο βαριά περιπέτεια δίχως σαφείς και γραπτές εγγυήσεις των ξένων κυβερνήσεων για το τι θα είχαμε λαμβάνειν σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.

➤Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που δεν είχε τέτοιες αναστολές, είχε συναινέσει να εμπλακούμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς οι «σύμμαχοι» να δεσμευτούν ρητά για όσα θα μας παραχωρούσαν. Του αρκούσαν τα λεφτά του εμπόρου όπλων Ζαχάρωφ, που του έστελναν… πεσκέσι οι σύμμαχοι, καθώς και οι αόριστες και μη δεσμευτικές διαβεβαιώσεις τους.

➤Και κάπως έτσι φτάσαμε «της Αμύνης τα παιδιά» που «διώξανε τον βασιλιά», να μας οδηγήσουν τελικά στον ξεριζωμό από τη Μικρά Ασία.

➤Τελικά, τα αναθέματα που ήχησαν τον Δεκέμβριο του 1916 εναντίον του Βενιζέλου στην Αθήνα από τον Αρχιεπίσκοπο Θεόκλητο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου όχι μόνο ήταν δικαιολογημένα, αλλά και… λίγα.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα