ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 23/01/2023

Τελικά, όντως, το μέγεθος (του επιτοκίου δανεισμού των ομολόγων) δεν μετράει.

Ειδικά αν διαβάζει κάποιος μέσα ενημέρωσης, όπως το protothema.gr, αυτό το καταλαβαίνει δίχως πολλή βοήθεια.

● Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Το 2018 (που δεν είχαμε κυβέρνηση Μητσοτάκη) το 4,37% ήταν πολύ υψηλό και το «Πρώτο Θέμα» έγραφε:

● «Με επιτόκιο 4,37% στα ομόλογα επιβεβαιώνεται: Απαγορευτική η έξοδος στις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το 2018 επιδεινώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης. – Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς, μετά τα ιταλικά και τα αμερικανικά» (κεντρική φωτό).

● Τώρα, όμως, κυβερνά με ατσάλινο χέρι και βελούδινη καρδιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο τρισμέγιστος. Γι’ αυτό το 4,4% μάς φαντάζει μια χαρά και το ομόλογο γίνεται ανάρπαστο.

● Γράφει σχετικά το «Πρώτο Θέμα»: «Εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 3,5 δισ. άντλησε το Δημόσιο, στο 4,4% το επιτόκιο. Κοντά στα 22 δισ. ευρώ το ύψος των προσφορών – Σταϊκούρας: Η έκδοση ήταν επιτυχής, χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα» (κάτω φωτό).

● Διαβάζοντας τέτοιου είδους ειδήσεις και βαθυστόχαστες αναλύσεις δεν διευρύνουμε μόνο τους πολιτικούς ορίζοντές μας, αλλά μαθαίνουμε και οικονομία και πολύ προχωρημένα… μαθηματικά.

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα