ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 06/02/2023

Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831) ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της μετεπαναστατικής Ελλάδας.

Δεν παρέλαβε κράτος, έφτιαξε ένα, και μάλιστα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να το κάνει στοιχειωδώς λειτουργικό. Αυτό που παρέλαβε ήταν -κυριολεκτικά- καμένη γη.

● Ο Ιωάννης Μεταξάς (1871-1941) ήταν ο εθνικός κυβερνήτης που είπε το ιστορικό «ΟΧΙ» και αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνάμεις και δυνατότητες του ελληνικού λαού για να νικήσει η Ελλάδα την Ιταλία σε πόλεμο. Αντί για κράτος είχε παραλάβει μια ημιδιαλυμένη κρατική μηχανή με αναιμικές υποδομές και σχεδόν ανύπαρκτο στράτευμα. Εφτιαξε κράτος στιβαρό, μεγάλωσε την Ελλάδα, έδωσε δικαιώματα στους εργάτες, άφησε πίσω του την κληρονομιά της εθνικής αξιοπρέπειας και το γόητρο του έπους του 1940.

● Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (1968-) δεν γνωρίζει καν τι είδους κράτος έχει παραλάβει. Επειδή δεν του αρέσουν τα πειράματα (ένα από αυτά, η άσκηση ουσιαστικής πολιτικής), προτιμά να κλείνει καταστήματα και υπηρεσίες σε οποιαδήποτε συγκυρία τού φαίνεται… περίεργη: πανδημία, πτώση χιόνος και χιονόνερου κ.ά. Εχει, όμως, ένα μεγάλο προτέρημα, για το οποίο του απονεμήθηκε η αρχηγία του κόμματός του και τον ψηφίζουν οι οπαδοί του: Είναι ο γιος του πατρός του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

π

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα