Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»

Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που απομένει τώρα είναι η εφαρμογή των δυνατοτήτων τους στο «πεδίο». Ο λόγος για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, τα οποία έχει ανακαλύψει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, και ειδικά γι’ αυτό των Pfizer/BioNTech, που ήδη έλαβε έγκριση στη Βρετανία.

Οι προετοιμασίες στο νησί είναι πυρετώδεις τα τελευταία 24ωρα, καθώς υπάρχει η βούληση από την Ντάουνινγκ Στριτ ώστε οι πρώτοι εμβολιασμοί πολιτών να εκκινήσουν από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα. Σχεδόν 40.000.000 δόσεις του εμβολίου έχουν παραγγελθεί από το Λονδίνο, με τις πρώτες εξ αυτών να σχεδιάζεται να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους ενοίκους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στην υγεία.

Δημοσίευμα της «Daily Mail» ανέφερε χθες πως ήδη 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν το εμβόλιο για την πρώτη από τις δύο δόσεις, ενώ καθοριστική για τη διανομή του θα είναι και η συνδρομή του στρατού, δυνάμεις του οποίου συμμετείχαν και σε άσκηση – σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς πρόκειται να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, η «επιχείρηση πανάκεια» πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μπρίστολ, με τη συμμετοχή 30 ατόμων που προσποιήθηκαν διαφορετικούς τύπους ασθενών.

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, οι Γάλλοι δεν δείχνουν ιδιαίτερη… βιασύνη, καθώς σε επίπεδο ηγεσίας έγινε γνωστό πως μαζικοί εμβολιασμοί θα γίνουν την άνοιξη. Οπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, το πρώτο κύμα των εμβολίων προορίζεται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, τοποθετώντας χρονικά τους εμβολιασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και άτομα άνω των 50 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα. Δεύτερο κύμα εμβολιασμού, για το ευρύ κοινό πλέον, προβλέπεται για Απρίλιο με Ιούνιο.

Στο μεταξύ, στην Πορτογαλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εμβολιάσει δωρεάν και σε εθελοντική βάση τον πληθυσμό, αρχίζοντας τον επόμενο μήνα με το 10% των Πορτογάλων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα, στους επαγγελματίες υγείας, στον στρατό και στις υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης, θα εμβολιαστούν όσοι ζουν και εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.Αναμένοντας λοιπόν και η Μαδρίτη, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, την έγκριση που θα δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο τρέχουν. Η EMA αναμένεται να αποφανθεί στις 29 Δεκεμβρίου το αργότερο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και έως τις 12 Ιανουαρίου γι’ αυτό της αμερικανικής Moderna.

Τέλος, στις ΗΠΑ, οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο μπροστά στο κοινό, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ασφάλειά του, καθώς δημοσκόπηση κατέδειξε πως το 42% των Αμερικανών δηλώνει πως δεν θα το κάνει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα