Το 25% του πλανήτη θα εμβολιαστεί μετά το 2022!

Οι πλουσιότερες χώρες με το 15% του πληθυσμού του πλανήτη έσπευσαν να δεσμεύσουν το 51% των δόσεων

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορονοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν ήδη σπεύσει να δεσμεύσουν σχεδόν το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνιζαν χθες ερευνητές!

Μάλιστα, τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μελέτη που εκπόνησαν ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εν μέσω του δεύτερου θανατηφόρου κύματος της πανδημίας -και υπό τον φόβο της ύπαρξης τρίτου-, η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς λαούς ανοίγει και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό το γεγονός να έχει άμεσες υγειονομικές επιπτώσεις στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού. Αλλωστε η κινητικότητα αποτελεί ιδανικό «όχημα» μετάδοσης του ιού, ενός ιού που ακολούθως δεν κάνει ταξικές διακρίσεις.

Για να υπάρξει λοιπόν αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», προειδοποιούν οι ερευνητές. «Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

Ως τις 15 Νοεμβρίου τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς – οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, όπως επισήμαναν οι ερευνητές. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer Inc βρίσκονται σε διαπραγμάτευση προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 100.000.000 επιπλέον δόσεων του εμβολίου της εναντίον του νέου κορονοϊού το 2021. Κι αυτό ενώ την ίδια στιγμή η κινεζική φαρμακευτική εταιρία FosunPharma ανακοίνωσε χθες ότι θα αγοράσει τουλάχιστον 100.000.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της γερμανικής εταιρίας BioNTech, προκειμένου να χορηγηθεί σε κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας του χρόνου, αν και κινεζικές εταιρίες παράγουν δικά τους εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα