Οργή για το παραλήρημα του Ερντογάν υπέρ της Χαμάς!

Τάχθηκε χθες με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο πλευρό της και δεν δίστασε να δηλώσει πως δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους»

Στο πλευρό των τρομοκρατών της Χαμάς, γυρίζοντας συγχρόνως επιδεικτικά την πλάτη του στη Δύση, τάχθηκε χθες με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας τούτη τη φορά να συστηθεί ως ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου με φόντο τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ολα συνέβησαν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Εκεί όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας, αντί να αρκεστεί σε αυτό που οφείλει -στην καταγγελία της σφαγής αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-, προφανώς για να πουλήσει «αφήγημα» και στο εσωτερικό σκληρό του ακροατήριο, δεν δίστασε να δηλώσει πως η Χαμάς δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις, «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ». 

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στη Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους» είπε ακόμη απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ενώ τόνισε: «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στη Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο «σουλτάνος» δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ζητήσει την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυήτρια» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας. Προφανώς για να στείλει και στην περίπτωση αυτή το μήνυμα της «τουρκικής υπερδύναμης, που ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Δεν έλειψαν, βέβαια, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι βολές προς το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών. «Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε» είπε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «έσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύτηκε». «Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς» σχολίασε, την ώρα που οι βουλευτές του κόμματός του φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ!», «Αλλάχ Ακμπάρ!».

Αμεση ήταν, πάντως, η απάντηση των Ισραηλινών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ερντογάν, σημειώνοντας: «Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτα από τη φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος, ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος».

«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιόρ Χάιατ. «Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο τον λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες» τόνισε στην ανάρτησή του. 

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι δήλωσε: «Τα λόγια του Ερντογάν είναι βαριά και αποκρουστικά, δεν βοηθούν την αποκλιμάκωση». 

Πίεση

Τέλος, την άμεση ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, εκφράζουν Αμερικανοί νομοθέτες σε δικομματική επιστολή που στέλνουν στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον βουλευτή Κρις Πάπας.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τη διπλωματική, την πολιτική, την οικονομική και την υλικοτεχνική υποστήριξη που η Αγκυρα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το ηθικό αλλά και το στρατηγικό καθήκον να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποκόψουν την τρομοκρατική οργάνωση από τις βασικές πηγές ενίσχυσής της.


Δείτε επίσης: Ωμές αλήθειες από Παυλόπουλο

Δείτε επίσης: Η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα