Σοκ από τη νέα μαζική σφαγή στη Γάζα!

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βόμβες κατά πλήθους που περίμενε πεινασμένο στην ουρά για να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από 100 οι νεκροί, 760 άμαχοι όλων των ηλικιών τραυματίστηκαν, με τη Χαμάς να μιλά για πρωτοφανές έγκλημα πολέμου

Οι λέξεις πνίγονται στον ποταμό του αίματος που συνεχίζει να κυλά στη μαρτυρική γη της Λωρίδας της Γάζας, αδυνατώντας πια να περιγράψουν το μέγεθος της φρίκης του εφιάλτη, που αποτελεί το βασικό συστατικό αυτού που οι κατατρεγμένοι για δεκαετίες Παλαιστίνιοι βιώνουν ως «ζωή» στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς εδάφη τους.

Χθες, κι ενώ η παλαιστινιακή πλευρά μετρά ήδη πάνω από 30.000 νεκρούς από την έναρξη των ισραηλινών -υποτίθεται στοχευμένων- στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς και τη στιγμή που κατά ομολογία του ίδιου του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν περισσότερες από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τα ισραηλινά πυρά όλο αυτό το διάστημα, μια νέα σφαγή αμάχων προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Και πώς άλλωστε να μη σοκάρει η είδηση πως πάνω από 100 άμαχοι που περίμεναν πεινασμένοι στην ουρά για να λάβουν τα ψίχουλα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που φτάνουν κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο στη Γάζα, σφαγιάστηκαν στη διάρκεια επίθεσης του ισραηλινού στρατού τα ξημερώματα της 29ης Φεβρουαρίου.

Από το μακελειό -κατά πληροφορίες- τραυματίστηκαν τουλάχιστον 760 άτομα, όλων των ηλικιών, με τη Χαμάς να κάνει λόγο για ένα πρωτοφανές έγκλημα πολέμου, την ώρα που το υπουργείο Υγείας της οργάνωσης, αλλά και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ιατρικές πηγές, κατηγορούσαν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν κατά του πλήθους.

Αμέσως μετά το μακελειό κι ενώ οι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να διακομίσουν όσους επέζησαν στα νοσοκομεία της Γάζας, το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο ίδιος καταδικάζει την άθλια σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σήμερα (σ.σ.: χθες) το πρωί κατά ανθρώπων που περίμεναν για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Αλ Ναμπούλσι. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα Ασράφ αλ-Κούντρα δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη στον κυκλικό κόμβο Αλ Ναμπούλσι, δυτικά της πόλης της Γάζας, στο βόρειο κομμάτι του θύλακα. Τόνισε πως οι ιατρικές ομάδες δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τον όγκο των τραυματιών και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, καθώς οι τραυματισμένοι διακομίζονταν κατά δεκάδες στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί έσπευσαν να δώσουν μια εντελώς διαφορετική οπτική για τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην τοποθεσία. Ο στρατός δήλωσε μάλιστα, κόντρα στα όσα καταμαρτυρούσαν αυτόπτες του μακελειού, πως στη συνέχεια δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς σπρώχτηκαν και ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστικές προμήθειες από τα φορτηγά όταν αυτά έφθασαν στη βόρεια Γάζα. Ισραηλινή πηγή υπογράμμισε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά αρκετών ανθρώπων από το πλήθος που είχε περικυκλώσει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ένιωσαν ότι βρίσκονταν υπό απειλή.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φορτηγά να μεταφέρουν πτώματα. Το Reuters εξακρίβωσε ότι η τοποθεσία στο ένα βίντεο είναι ο κυκλικός κόμβος Αλ Ναμπούλσι, όπου φαίνονται αρκετοί άνθρωποι να κείτονται ακίνητοι, ενώ σε άλλο διακρίνονται άνθρωποι με κηλίδες αίματος επάνω τους να μεταφέρονται σε ένα φορτηγό, υγειονομικοί να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους στο δάπεδο νοσοκομείου και πτώματα να είναι τυλιγμένα σε σεντόνια. «Δεν θέλουμε βοήθεια σαν αυτή. Δεν θέλουμε βοήθεια και σφαίρες μαζί. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες» δήλωνε μάλιστα ένας άνδρας σε βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Ακόμη κι έπειτα από πέντε σχεδόν μήνες σκληρών εχθροπραξιών, η Γάζα εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να μας σοκάρει» ανέφερε χθες ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «σοβαρό συμβάν» το γεγονός, ενώ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε: «Θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους».

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. Χθες πάντως, με ανακοίνωσή της η τελευταία προειδοποιούσε πως το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του διαλόγου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα