ΗΠΑ: Προεδρική μονομαχία των δύο

Μπάιντεν και Τραμπ θα λύσουν τις διαφορές τους τον Νοέμβριο, σε μια επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης του 2020

Και τώρα οι δυο τους. Η ολοκλήρωση της προκριματικής μάχης της «Σούπερ Τρίτης» στην Αμερική επικύρωσε και τυπικά τις δύο υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν, τα φαβορί αποδείχθηκαν αδιαφιλονίκητα και πλέον, όπως όλα δείχνουν, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ θα λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές σε λίγους μήνες, σε μια επανάληψη των εκλογικής αναμέτρησης του 2020.

Οι δύο μονομάχοι εξασφάλισαν με άνεση το χρίσμα των κομμάτων τους για την αναμέτρηση του φθινοπώρου. Ο 77χρονος Τραμπ επικρατεί σε 14 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων, καθώς νίκησε σε Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Αρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Μινεσότα και Κολοράντο. Αναδείχθηκε επίσης νικητής στο Τέξας, μεγάλη πολιτεία του αμερικανικού Νότου, και στην κρίσιμη πολιτεία της Καλιφόρνιας. Το μόνο που κατάφερε η αντίπαλός του Νίκι Χέιλι είναι να του στερήσει το απόλυτο των νικών, καθώς επικράτησε στην πολιτεία του Βερμόντ, μια αραιοκατοικημένη περιοχή στα σύνορα με τον Καναδά.

Η 52χρονη πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας επιδίωξε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια συντηρητική και νεότερη εναλλακτική λύση έναντι του 77χρονου Τραμπ, ενώ ήταν και μια επιλογή ενός τμήματος των Ρεπουμπλικάνων που έχουν απογοητευτεί από τις συνεχιζόμενες δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ. Ομως η Χέιλι απέτυχε παταγωδώς να προσεγγίσει τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, χάνοντας καθαρά τόσο στις πρώτες πέντε αναμετρήσεις όσο και σχεδόν σε όλες τις προκριματικές εκλογές. Η Χέιλι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την κούρσα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, δεν σκοπεύει να δώσει δημόσια στήριξη στον Τραμπ. Αντ’ αυτού, αναμένεται να καλέσει τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων της.

Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο ηλικίας 81 ετών Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε πως δεν είχε πραγματικό αντίπαλο επικρατώντας με διαφορά σε 14 πολιτείες. Η μοναδική πολιτεία όπου ηττήθηκε ο Μπάιντεν ήταν η Αμερικανική Σαμόα, το αποτέλεσμά της όμως δεν μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια του νυν προέδρου των ΗΠΑ για επανεκλογή. Οι υποψηφιότητες των αντιπάλων του, του Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα και της συγγραφέως Μάριαν Γουίλιαμσον, ουδέποτε δημιούργησαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρά τις συνεχιζόμενες επικρίσεις για την προχωρημένη ηλικία του προέδρου ή τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει και τους δύο υποψηφίους είναι ότι, παρά τις εμφατικές νίκες τους, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θεωρούν ιδανική συνθήκη μια ρεβάνς της μονομαχίας Μπάιντεν – Τραμπ, εκφράζοντας δυσαρέσκεια μπροστά σε αυτό το σενάριο.

Σαρωτική επικράτηση

Στον απόηχο της σαρωτικής του επικράτησης, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στην έπαυλή του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, έκανε λόγο για «μια φοβερή βραδιά και μια απίστευτη μέρα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σαν αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας». Ταυτόχρονα κατήγγειλε ακόμη μία φορά τη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν τονίζοντας ότι «15.000.000 παράτυποι μετανάστες πέρασαν στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό».

Στην αντίπερα όχθη, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως ο υπόδικος για σειρά ποινικών υποθέσεων αντίπαλός του «έρχεται αποφασισμένος να καταστρέψει τη Δημοκρατία μας». «Θέλει να καταργήσει θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η δυνατότητα των γυναικών να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγειονομική τους περίθαλψη, και να περάσει άλλον έναν γύρο φορολογικών ελαφρύνσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πλούσιους και θα κάνει ή θα πει οτιδήποτε για να επανέλθει στην εξουσία. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά; Ή θα επιτρέψουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να μας παρασύρει προς τα πίσω, στο χάος, στη διαίρεση και στο σκοτάδι που καθόρισε τη θητεία του;» διερωτήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους ο Μπάιντεν. Επιπρόσθετα εκθείασε τις μέρες που βρίσκεται στο τιμόνι της Αμερικής, ενώ κλείνοντας τον πανηγυρικό λόγο του προειδοποίησε ότι «εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, όλη αυτή η πρόοδος που επετεύχθη απειλείται ευθέως».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα