Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Ισραήλ – Ομιλία στην Κνεσέτ και συνάντηση με τους ομήρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε σήμερα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Γάζα και την προώθηση της συμφωνίας ειρήνης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν λίγο μετά τις 9:40 (ώρα Ελλάδας), όπου τον υποδέχθηκαν υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το αεροδρόμιο είχε προετοιμαστεί με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ είχε στηθεί κόκκινο χαλί για την επίσημη άφιξη του Αμερικανού προέδρου.

Συνάντηση με τις οικογένειες των ομήρων

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης είναι η συνάντηση του Τραμπ με τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων. Οι συγγενείς, που είχαν επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής, αναμένεται να μεταφέρουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ τα αιτήματά τους για την πλήρη απελευθέρωση των κρατουμένων.

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, η συγκεκριμένη συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να αναδείξει τον προσωπικό του ρόλο στη διαμεσολάβηση που οδήγησε στην εκεχειρία και στην επικείμενη απελευθέρωση των ομήρων.

Ιστορική ομιλία στην Κνεσέτ

Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην Κνεσέτ, όπου θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των Ισραηλινών βουλευτών στις 11:00. Την πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του Τραμπ στην ειρηνευτική διαδικασία και τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η ομιλία θεωρείται ιστορική, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2008 που εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνεται στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Η τελευταία παρόμοια ομιλία είχε γίνει από τον Τζορτζ Μπους, γεγονός που υπογραμμίζει το πολιτικό βάρος της επίσκεψης.

Επόμενος σταθμός: η Αίγυπτος

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Τραμπ θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο, με προορισμό το Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου θα λάβει μέρος στη διεθνή σύνοδο ειρήνης για τη Γάζα. Η αναχώρηση από το Τελ Αβίβ είναι προγραμματισμένη για τις 13:00, ενώ η άφιξή του στην Αίγυπτο υπολογίζεται στις 13:45.

Η τελετή επικύρωσης της συμφωνίας έχει οριστεί για τις 14:30, παρουσία ηγετών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον ΟΗΕ. Η συμφωνία προβλέπει:

  • Απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων,

  • Αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας,

  • Και ένα πλαίσιο για τη μελλοντική διακυβέρνηση της περιοχής, το οποίο παραμένει ανοιχτό σε διαπραγμάτευση.













spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ