Η Κίνα ξεκίνησε σήμερα τη διεξαγωγή εκτεταμένων στρατιωτικών ασκήσεων στα θαλάσσια και εναέρια πεδία γύρω από την Ταϊβάν, οι οποίες περιλαμβάνουν και χρήση πραγματικών πυρών. Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης, που έχει πυροδοτηθεί από τη μαζική πώληση αμερικανικών όπλων προς τη νήσο.
Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι απάντησε αναπτύσσοντας μονάδες των δικών της ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ανατολικού θεάτρου επιχειρήσεων του κινεζικού στρατού, στις ασκήσεις συμμετέχουν αντιτορπιλικά, φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όπως διευκρινίστηκε γύρω στις 11:40 τοπική ώρα, προβλέπεται η χρήση πραγματικών πυρών κατά θαλάσσιων στόχων σε περιοχές βόρεια και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν.
Από την πλευρά της, η Ταϊπέι γνωστοποίησε ότι ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις και ότι μονάδες της προχώρησαν σε άσκηση άμεσης αντίδρασης.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ για την επανένωσή της με την ηπειρωτική Κίνα.
Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση, στα μέσα Δεκεμβρίου, της πώλησης ιδιαίτερα μεγάλου πακέτου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ταϊπέι. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια συμφωνία μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με συνολική αξία που φθάνει τα 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη από το 2001.
Ως αντίδραση, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την επιβολή κυρώσεων σε 20 αμερικανικές εταιρείες του αμυντικού τομέα.
Η επίδειξη ισχύος πραγματοποιείται επίσης σε συνέχεια εβδομάδων εντάσεων και διπλωματικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η νέα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, είχε αφήσει να εννοηθεί τον Νοέμβριο ότι η χώρα της θα προχωρούσε σε στρατιωτική παρέμβαση σε περίπτωση επίθεσης κατά της νήσου, δήλωση που προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Κίνα.
🚨#BREAKING: Taiwan’s Ministry of National Defense has placed its forces on high alert after China announced Massive military exercises around Taiwan, named Justice Mission 2025. pic.twitter.com/kIsQ2l7eoG
— R A W S A L E R T S (@rawsalerts) December 29, 2025
«Σοβαρή προειδοποίηση»
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο ταξίαρχος Σι Γι, εκπρόσωπος της διοίκησης του ανατολικού θεάτρου επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αναφέρεται ότι από τις 29 Μαρτίου αναπτύσσονται δυνάμεις του στρατού ξηράς, του ναυτικού, της αεροπορίας και των πυραυλικών μονάδων για κοινές ασκήσεις με την ονομασία «Αποστολή Δικαιοσύνη 2025».
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι ασκήσεις εστιάζουν σε περιπολίες μάχης σε θάλασσα και αέρα, στην από κοινού διασφάλιση επιχειρησιακής υπεροχής, στον αποκλεισμό λιμένων και στρατηγικών περιοχών, καθώς και σε ενέργειες πολυεπίπεδης αποτροπής.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, χάρτης δείχνει πέντε ζώνες γύρω από την Ταϊβάν όπου θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά αύριο Τρίτη, από τις 08:00 έως τις 18:00 τοπική ώρα. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις συνέστησαν σε πολιτικά πλοία και αεροσκάφη να αποφύγουν την είσοδο στις συγκεκριμένες περιοχές για λόγους ασφαλείας.
Η Ταϊβάν απάντησε καταδικάζοντας έντονα, μέσω δήλωσης της εκπροσώπου της προεδρίας Κάρεν Κούο, την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και τη χρήση στρατιωτικού εκφοβισμού από την Κίνα απέναντι σε γειτονικές χώρες.
Παράλληλα, η ακτοφυλακή της Ταϊβάν ανέφερε ότι τέσσερα κινεζικά σκάφη προσέγγιζαν τη νήσο και ότι προχώρησε άμεσα στην ανάπτυξη δικών της σκαφών.
Ο ταξίαρχος Σι χαρακτήρισε τις ασκήσεις της εβδομάδας «ισχυρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’», υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν «νόμιμη και αναγκαία ενέργεια για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ενότητας της Κίνας».
Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν είχαν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και είχαν επίσης καταδικαστεί από την Ταϊπέι.


