Σε λαβύρινθο παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών φαίνεται πως έχει εγκλωβίσει τον αμερικανικό λαό ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πρώτη κιόλας στιγμή που κήρυξε τον πόλεμο κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Με ένα αποκαλυπτικό άρθρο παρέμβασης, η εφημερίδα New York Times εξαπολύει μύδρους κατά του Αμερικανού προέδρου, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το ψέμα ως στρατηγικό εργαλείο, υποσκάπτοντας όχι μόνο την αξιοπιστία των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την έκβαση των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την άποψη των New York Times, ο Τραμπ επιχειρεί να ωραιοποιήσει μια ζοφερή πραγματικότητα. Ενώ ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ «αφάνισαν το 100% της στρατιωτικής ισχύος του Ιράν», η Τεχεράνη συνεχίζει να καταφέρει οδυνηρά πλήγματα σε όλη την περιοχή. Την ίδια στιγμή που δηλώνει πως ο πόλεμος «σχεδόν τελείωσε», στέλνει εσπευσμένα ενισχύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, αποκαλύπτοντας το χάσμα μεταξύ των λόγων του και της σκληρής αλήθειας του μετώπου.
Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει πως το ψέμα αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της πολιτικής διαδρομής του Τραμπ, όμως τονίζει πως το να ψεύδεσαι σε περιόδους πολέμου είναι μοιραίο. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, όταν ένας ηγέτης απαξιώνει την αλήθεια, ανοίγει την πόρτα σε μοιραία λάθη, ακόμη και σε εγκλήματα πολέμου, ενώ καθιστά τους συμμάχους καχύποπτους.
Αίσθηση προκαλεί η αναφορά των New York Times στο μακελειό σε δημοτικό σχολείο της πόλης Μινάμπ, όπου έχασαν τη ζωή τους 175 άνθρωποι, κυρίως παιδιά. Ενώ ο Τραμπ έσπευσε να «δείξει» το Ιράν ως ένοχο, η έρευνα του ίδιου του αμερικανικού στρατού κατέληξε στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για λάθος αμερικανικού πυραύλου. Παρά την εντιμότητα των στρατιωτικών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αρνείται πεισματικά να ανακαλέσει.
Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται ως τραγωδία, θυμίζοντας τις σκοτεινές μέρες του Βιετνάμ και του Ιράκ, όπου τα μικρά ψέματα έγιναν τεράστιες συγκρατήσεις εγκλημάτων. Η εφημερίδα καταλήγει, ότι ο πόλεμος είναι η πιο σοβαρή απόφαση ενός ηγέτη και οι οικογένειες των στρατιωτών δικαιούνται την αλήθεια. Το πρόσκαιρο πολιτικό κέρδος που νομίζει ότι αποκομίζει ο Τραμπ, θα το πληρώσει πολύ ακριβά ο ίδιος, η χώρα του και ολόκληρος ο κόσμος.


