Την πρώτη θετική απάντηση έλαβε από τους ειδικούς της Unesco προκειμένου η ιταλική κουζίνα να αναγνωριστεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Η απόφαση της τεχνικής επιτροπής, αποτελεί γνωμοδότηση και όχι τελική απόφαση ωστόσο αποφάνθηκε ότι η ιταλική κουζίνα είναι μεταξύ των αγαθών που πρέπει να τύχουν προστασίας και αξιοποίησης.
Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, η οριστική απόφαση πρόκειται να ληφθεί τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί από την αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή της Unesco.
Η ιταλική υποψηφιότητα συντονίζεται από τα υπουργεία Πολιτισμού και Γεωργίας της Ρώμης, με την συνεργασία ενώσεων του αγροτικού και συνδέσμων του γαστριμαργικού τομέα.
«Η τεχνική γνωμοδότηση μας λέει ότι η υποψηφιότητά μας προετοιμάστηκε άρτια και ταυτίζεται με τους στόχους του διεθνούς οργανισμού», δήλωσε ο καθηγητής Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο Γκουίντο Κάρλι της Ρώμης και είχε την επιμέλεια του φακέλου υποψηφιότητας. «Δεν υπάρχει όμως ακόμη καμία βεβαιότητα, διότι σε ένα μήνα η διακυβερνητική επιτροπή αρμόδια για την άυλη κληρονομία της Unesco θα μπορούσε και να ανατρέψει την απόφαση των ειδημόνων», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Εάν υπάρξει και το τελικό «ναι» της Unesco η ιταλική κουζίνα θα είναι η πρώτη η οποία θα λάβει την συγκεκριμένη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, για το σύνολο του πλούτου της.


