Φαγητό αλλά και ταξίδι! Υπάρχει κάτι καλύτερο; Το πιο γευστικό, γαστρονομικό οδοιπορικό συνεχίζεται στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας αύριο, Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στις 20.45, στον Alpha. Ο καλός σεφ Ακης Πετρετζίκης και η εκπομπή του «Akis’ Food Tour» ταξιδεύουν στο ανθισμένο από τουλίπες Αμστερνταμ και ανακαλύπτει έθνικ γεύσεις του δρόμου.
- Από τη Μαρία Ανδρέου
Δέχεται νέες προκλήσεις, μοιράζεται αξέχαστες στιγμές και μας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Η γραφική πόλη του Αμστερνταμ δεν είναι μόνο ποδήλατα, κανάλια και τουλίπες. Είναι ιστορίες ανθρώπων, συνταγές με μνήμη, γεύσεις που διασταυρώνονται όπως οι δρόμοι, τα κανάλια με τις βάρκες τους και τα σπιτάκια που μοιάζουν να έχουν πεταχτεί μαζί με τους ανεμόμυλους σαν από παραμύθι. Θα ανακαλύψουν, πίσω από κάθε τοστ, κάθε μπουκιά cheesecake και κάθε ποτήρι jenever, μια πόλη που ξέρει να μιλάει τη γλώσσα της απόλαυσης, της άχνης, της βάφλας, της πατάτας, του νόστιμου κίτρινου τυριού.
Η ρέγκα
Ο Ακης ξεκινάει από την πολύχρωμη αγορά του Albert Cuyp, παρέα με τη Fleur, μια κοπέλα που του μαθαίνει πώς τρώγεται εκεί η ρέγκα, πώς φτιάχνονται τα αυθεντικά stroopwafels και τι σημαίνει ολλανδική φιλοξενία. Στη συνέχεια, αναζητά τις γεύσεις της Ελλάδας στο Romios, μια ταβέρνα που μοσχοβολάει «μαμά» και δοκιμάζει το πιο «βρόμικο» σάντουιτς του Αμστερνταμ στο Eetsalon van Dobben. Στο Massalia η ελληνική κουζίνα συναντά τη γαλλική φινέτσα, ενώ στο Proeflokaal A. van Wees μαθαίνει τι είναι το jenever – και γιατί οι ντόπιοι το πίνουν μαζί με μπίρα.
Επίσης, ο Ακης μπαίνει σε ένα βρώσιμο δάσος (food forest), συνομιλεί με πρωτοπόρους σεφ, όπως ο Emile van der Staak και ο Ανδρέας Χρυσομάλλης, και δοκιμάζει πιάτα φτιαγμένα με φυτά που θυμίζουν… κοτόπουλο. Από την Creole κουζίνα του Elysianne στη soulful μουσική του Cue και από τα comfort toasties του Monty’s μέχρι τα 250+ cheesecake γεύσεις του Cheesy Cakes, η γαστρονομική σκηνή του Αμστερνταμ αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η παράδοση.Ο Ακης επισκέπτεται το ιστορικό Cheese Market στο Alkmaar, μαθαίνει για τους τυροπατέρες της Ολλανδίας και σηκώνει και ο ίδιος τυριά στην πλάτη. Μια βόλτα με ποδήλατο ανάμεσα σε τουλίπες γίνεται το ιδανικό φινάλε.
Το Αμστερνταμ δεν είναι απλώς προορισμός, είναι ρυθμός, μυρωδιά, μνήμη και άνθρωποι που ξέρουν να μαγειρεύουν απλά, αλλά με ουσία. Και ο Ακης με «Akis’ Food Tour» βρέθηκε εκεί για να το γνωρίσει, να το απολαύσει και να το μοιραστεί με ξεχωριστούς ανθρώπους και υπέροχες συνταγές και τοπία. Συντονιστείτε στον Alpha για ένα επεισόδιο γεμάτο από γεύσεις, εμπειρίες και όμορφες στιγμές και δεν θα χάσετε.


