Βροχή οι αιτήσεις εργοδοτών για τα 800 € των εργαζομένων

Σε αναστολή οι συμβάσεις χιλιάδων μισθωτών. Τι έδειξε η πρώτη μιάμιση μέρα λειτουργίας της πλατφόρμαςΡεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Χιλιάδες αιτήσεις-δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων απασχόλησης μισθωτών και την υπαγωγή τους στο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ (άνευ μισθού και άνευ της υποχρέωσης να καλύπτουν τα καθήκοντά τους έως τις 30 Απριλίου) από εργοδότες επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους ή πλήττονται με απώλειες στον τζίρο τους υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της Εργάνης μέσα στην πρώτη μιάμιση μέρα της λειτουργίας της. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σήμερα θα ξεπεράσουν τις 100.000 οι συμβάσεις που οδηγούνται σε «παύση» και έως τα τέλη Μαρτίου δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 1.500.000.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ της Τρίτης 24 Μαρτίου και χθες, παρότι ήταν αργία, δέχτηκε χιλιάδες επισκέψεις (υπολογίζεται ότι κυμαίνονται στις 70 με 100 ανά λεπτό, ειδικά στις ώρες αιχμής). Μια πρώτη επίσημη και ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του ρυθμού υποβολής των δηλώσεων θα έχουν τα αρμόδια στελέχη σήμερα το πρωί.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα οι εργοδότες μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους αναφέροντας τους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις μπαίνουν σε αναστολή (όπως φαίνεται, αναδρομικά από τις 15 Μαρτίου, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα ακόμα παραμένει μια… γκρίζα ζώνη για τους εργατολόγους και αναμένονται οι τελικές διευκρινίσεις, και σίγουρα έως τις 30 Απριλίου 2020).

Πότε αποκλείονται

Επίσης, υποχρεούνται να συμπεριλάβουν τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει παύσει από την 1η έως τις 20 Μαρτίου 2020 (είτε λόγω απόλυσης – καταγγελίας είτε λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων). Την υπεύθυνη δήλωση πρέπει να γνωστοποιούν, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο με τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης.

Σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις τηρώντας τα δεδομένα αυτά, θα αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει και η αντίστοιχη πλατφόρμα για τους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις θα μπουν σε καθεστώς αναστολής έως τις 30 Απριλίου. Σε αυτήν θα πρέπει έως τις 10 Απριλίου να υποβάλουν τις δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων (θα αντλούνται αυτόματα), τα δεδομένα του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Στην ίδια πλατφόρμα υπεύθυνες δηλώσεις θα υποβάλουν και όσοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους από την 1η έως τις 20 Μαρτίου, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Έκπτωση 25% για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα φόρους (πλην ΦΠΑ) και ασφαλιστικές εισφορές!

Έκπτωση 25% θα παρέχεται στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους, παρότι έχουν δικαίωμα να τις αναστείλουν, καθώς πλήττονται από τον κορονοϊό.

Το σχετικό κίνητρο ανακοινώθηκε μεν από το οικονομικό επιτελείο, αλλά ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους περίπου 700 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση (π.χ. εστίαση) είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα με την κρίση κορoνοϊού (περίπου 600 ΚΑΔ που επικαιροποιήθηκαν προχθές). Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Οσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις συγκεκριμένες λίστες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους κανονικά και εμπρόθεσμα, καθώς δεν δικαιούνται ούτε την τετράμηνη αναστολή ούτε την έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη εξόφληση.

Ειδικότερα, με νεότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις εξειδικεύτηκαν τα εξής:

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ προβλέπεται η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα.

β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων κάθε ρύθμισης.

Προβλέπεται παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως πέντε εργαζομένους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:

Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφληση των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα