Πληρωμή σε «τρία κύματα» για το 800άρι

Μετά τις 15 Απριλίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους μισθωτούς. Χιλιάδες θα περιμένουν έως τον Μάιο

Από τον Νάσο Χατζητσάκο

Η Θέση μας: Η πανδημία Σόιμπλε δολοφονεί την Ε.Ε.

Σε τρία «κύματα» (δύο εντός Απριλίου και ένα τον επόμενο μήνα) θα καταβληθεί η ενίσχυση των 800 ευρώ στους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις -σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή θεωρούνται «πληττόμενες»- έχουν ανασταλεί. Το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει τη «δημοκρατία», που εξαρχής επισήμανε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα πάρουν το «800άρι» τον Μάιο, με αποτέλεσμα πολλοί να περάσουν περίπου ενάμιση μήνα χωρίς κανένα εισόδημα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τις υποβολές των εντύπων αναστολών συμβάσεων εργασίας και τις ημερομηνίες καταβολής της ενίσχυσης, οι εργοδότες – επιχειρήσεις που έχουν κλείσει μπορούν να κάνουν στο σύστημα «Εργάνη» τις δηλώσεις μέχρι και τις 10 Απριλίου και όσες θεωρούνται «πληττόμενες» μέχρι και τις 20 Απριλίου. Το «800άρι» θα καταβληθεί στους δικαιούχους μισθωτούς σε τρία «κύματα» (από 15 έως και 17 Απριλίου, από 25 έως και 27 Απριλίου και από 5 έως και 7 Μαΐου).

Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις από τις επιχειρήσεις – εργοδότες για τις αναστολές των συμβάσεων, οι αιτήσεις από τους μισθωτούς που μπαίνουν σε «παύση» για να λάβουν τα 800 ευρώ και οι πληρωμές της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνουν ως εξής:

Από την 1η Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου, δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων υποβάλλουν οι εργοδότες – επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα με κρατική εντολή. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για το «800άρι» οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις μπαίνουν σε αναστολή (είτε ανήκουν σε κλειστές εταιρείες είτε σε «πληττόμενες») ανάλογα με τον αριθμό που καταλήγει ο ΑΦΜ τους (την 1η Απριλίου ξεκίνησε το «1», αύριο Δευτέρα 6 Απριλίου ακολουθεί το «6» και την Παρασκευή 10 του μήνα το «0») .

Από 11 μέχρι και 13 Απριλίου, επιχειρήσεις και μισθωτοί μπορούν να κάνουν διορθώσεις.
Από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου θα γίνει το πρώτο «κύμα» πληρωμών σε όσους μισθωτούς θα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις.

Από την 1η Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, δηλώσεις αναστολής συμβάσεων μπορούν να κάνουν παράλληλα οι «πληττόμενες» επιχειρήσεις και εργοδότες.

Επίσης, από το Σάββατο 11 μέχρι και τις 20 Απριλίου θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να κάνουν αιτήσεις για το «800άρι» οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί και δεν πρόλαβαν να υποβάλουν πριν (ανάλογα και αυτή τη φορά με τον καταληκτικό αριθμό του ΑΦΜ).

Συγκεκριμένα, στις 11 Απριλίου μπορούν να κάνουν αιτήσεις όσοι έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε «1», στις 12 του μήνα σε «2» και ούτω καθεξής (μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 20 του μήνα, που δύνανται να υποβάλλουν όσοι έχουν καταληκτικό αριθμό «0»). Από τις 21 μέχρι και τις 23 Απριλίου θα μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

Το δεύτερο «κύμα» πληρωμών των 800 ευρώ θα γίνει από το Σάββατο 25 μέχρι και τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Από την Τρίτη 21 μέχρι και την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν μια τρίτη ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις για το «800άρι» όσοι μισθωτοί δεν θα έχουν μέχρι τότε κάνει δήλωση.

Το τρίτο «κύμα» καταβολής των 800 ευρώ θα γίνει (εάν δεν δοθεί επιπλέον παράταση) από την Τρίτη 5 μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαΐου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα