Μπαίνουμε στην εποχή της ψηφιακής σύνταξης!

Με μεταβιβάσεις-εξπρές λόγω θανάτου αρχίζει το πιλοτικό πρόγραμμα – Η διαδικασία στο διαδίκτυο για τους ασφαλισμένους

Σε πιλοτική λειτουργία μπαίνει το σχέδιο για την «ψηφιακή σύνταξη», με τον ΕΦΚΑ να υπόσχεται ότι, σε πρώτο στάδιο, οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου και χορήγησης συντάξεων γήρατος του τ. ΟΓΑ, χωρίς διαδοχική ασφάλιση, θα εκδίδονται αρκετά σύντομα, μετά την υποβολή της αίτησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύεται ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα διεκπεραιώνονται, πλέον, όλα τα νέα συνταξιοδοτικά αιτήματα τον Ιούνιο. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει σε σχέση με τις περίπου 160.000 εκκρεμείς -έως έξι με εφτά χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις- αιτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, χθες, άρχισε η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης ΑΤΛΑΣ στον e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης: α) Μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου και β) χορήγησης συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 (φυσικά, ψηφιακά θα εκδίδονται όσες θα αφορούν αιτήματα που θα γίνουν από εδώ και στο εξής). Σε σύνολο 114.305 αποφάσεων, 34.268 αφορούσαν μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου και περίπου 12.000 ήταν για χορήγηση συντάξεων γήρατος χωρίς διαδοχική ασφάλιση του τ. ΟΓΑ.

Η πιλοτική λειτουργία σε σχέση με τα συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά αιτήματα που εντάσσονται στο σχέδιο της «ψηφιακής σύνταξης» υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα εξής τέσσερα από τα πέντε στάδια της πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας:

1. Tην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

2. Την ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών.

3. Τη διαδικασία εξέτασης της θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.

4. Τον υπολογισμό του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο και κυριότερο, φυσικά, στάδιο (της έκδοσης απόφασης) θα εκτελείται κατά τους επόμενους περίπου δύο μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. Στην πλήρη λειτουργία της, από τον Ιούνιο του 2020, η έκδοση της απόφασης θα ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Τα «βήματα» που μπορούν από σήμερα να κάνουν ψηφιακά όσοι και όσες θέλουν να υποβάλουν αιτήματα μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου ή λήψης σύνταξης γήρατος από τον τ. ΟΓΑ είναι τα εξής:

– Να υποβάλουν την αίτησή στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ΑΤΛΑΣ (atlas.gov.gr) επιλέγοντας στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) να πατήσουν στο μενού «Συνταξιούχοι» την επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης».

– Στη συνέχεια να μπουν στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών του TAXISnet.

– Να επιλέξουν την κατηγορία της αίτησης (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου ή Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου).

Το πρόβλημα, φυσικά, για παλαιότερα εκκρεμή συνταξιοδιοτικά αιτήματα παραμένει. Ωστόσο ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρ. Χάλαρης χθες δήλωσε ότι ο αριθμός των παλαιών αιτημάτων που διεκπεραιώνονται κάθε μήνα έχει αυξηθεί κατά 38,4%.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα