«Μαχαιριά» ΣτΕ στις ελπίδες των συνταξιούχων για αναδρομικά

Φέρεται ότι αναγνωρίζει δικαίωμα μόνο για αυτούς που είχαν κάνει προσφυγή, και μάλιστα μόλις για ένα ενδεκάμηνο

Τέλος στις ελπίδες των συνταξιούχων για την επιστροφή αναδρομικών από τα «κλεμμένα» της περιόδου 2012-2018 φαίνεται ότι βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣτΕ αποδέχτηκε το αίτημα του ΕΦΚΑ, βάσει του οποίου δεν θα δοθούν διορθωτικά ποσά από τις παράνομες μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων του 2012.

«Παράθυρο» για αναδρομικά μόλις 11 μηνών «βλέπει» ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος σε όσους έχουν κάνει προσφυγές. Εάν ισχύει αυτή η εκτίμηση, η απάντηση στο ερώτημα «ποιους ακριβώς θα αφορούν;» θα δοθεί με την καθαρογράφηση της απόφασης μέχρι τον Ιούλιο. Ο υπουργός Εργασίας διαμηνύει, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, αλλά στην παρούσα φάση λεφτά δεν υπάρχουν!

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης, μέσω του αιτήματος που υποβλήθηκε πριν από λίγους μήνες προς το ΣτΕ από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, φαίνεται ότι, σε σχέση με το «αίτημα Βρούτση», το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής: α) Ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών, β) έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας και γ) επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Ωστόσο, σε σχέση με το «ποιους» συνταξιούχους ενδέχεται να αφορούν τα αναδρομικά 11 μηνών (αυτούς που έκαναν προσφυγές μέχρι και τα μέσα του 2015, οπότε δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη απόφαση του ΣτΕ για τις μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων του 2012 ή όλους όσοι διάλεξαν τον δρόμο της Δικαιοσύνης από το 2012 μέχρι και το 2018) και τα οποία κυμαίνονται από 550 έως και περίπου 5.060 ευρώ (για τον καθένα από όσους το 2012 είχαν πάνω από 1.000 ευρώ, μεικτά, κύρια σύνταξη) θα δοθεί με τη δημοσιοποίηση της απόφασης. Η νεότερη απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Δεδομένο αποτελεί μόνο ότι το πολύ 100.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μικρές αυξήσεις από την 1η Οκτωβρίου και μετά, για τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν στις κύριες συντάξεις τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Επίσης, περίπου 300.000 επικουρικής θα αυξηθούν αναδρομικά από την ίδια ημερομηνία και μετά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας χθες τις σχετικές πληροφορίες για το περιεχόμενο της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, ανέφερε ότι «αν και εφόσον υπάρξει απόφαση της πιλοτικής δίκης στην οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα την εφαρμόσουμε κατά γράμμα. (…) Όσο επώδυνη και να είναι η δικαστική απόφαση, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά, εμείς θα το σεβαστούμε».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα