Ρουκέτα στα κοινόχρηστα από αδήλωτα τετραγωνικά

Έγιναν διορθώσεις στην πλατφόρμα, όμως βάζουν σε έξτρα έξοδα τις πολυκατοικίες. Ποιες οι αλλαγές και τι έμεινε στα… αζήτητα

Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου

Έφτασε η ώρα για τη νέα μάχη των κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες! Στην ειδική πλατφόρμα για τη δήλωση των «κρυμμένων» τετραγωνικών στα ακίνητα προστέθηκε και η δυνατότητα διορθώσεων κοινόχρηστων χώρων.

Η νέα ρουκέτα που έρχεται στις πολυκατοικίες (όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στις 19/05/2020) αφορά τόσο τη δήλωση των κλειστών βοηθητικών χώρων (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας όσο και τη δήλωση των τετραγωνικών κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9. Οι διαχειριστές, εφόσον διαπιστώσουν ότι καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για λιγότερα τετραγωνικά (ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι αφορούν περισσότερα τετραγωνικά), πρέπει να προχωρήσουν στις σχετικές διορθώσεις. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής διόρθωσης των τετραγωνικών της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/) προστέθηκε η δυνατότητα «δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι». Ουσιαστικά έγινε προσθήκη 2 πεδίων: ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τετραγωνικά μέτρα του κοινόχρηστου χώρου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι διαχειριστές θα πρέπει να καλέσουν πολιτικούς μηχανικούς για να κάνουν τη σωστή μέτρηση των κοινόχρηστων και των ειδικών χώρων, ενώ αν υπάρχουν διαφορές με τα ήδη δηλωθέντα θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα κοινόχρηστα και να επιμεριστεί αναλόγως το βάρος στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, έγιναν και άλλες αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αποσκοπούν στην περαιτέρω εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και των υπαλλήλων των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα:

• Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση.

• Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου ώστε να έχουμε και κινητά κατοίκων του εξωτερικού (περισσότερα ψηφία).

• Προστέθηκε το Οικοδομικό Τετράγωνο (μη υποχρεωτικό).

• Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου σαν Εντός – Εκτός Οικισμού.

• Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής (αφορά υπαλλήλους ΟΤΑ).

• Βελτίωση των αναζητήσεων στη λίστα των δηλώσεων για τους υπαλλήλους των δήμων.

Όμως, δύο από τα αιτήματα των ιδιοκτητών δεν «πέρασαν» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ως εκ τούτου οι σχετικές διορθώσεις μπορούν να γίνουν μόνο με επίσκεψη στους οικείους δήμους. Τα αιτήματα αφορούσαν:

• Την αλλαγή χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατό στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

• Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, ώστε να περιορίσουν τις επιβαρύνεις (ΤΑΠ, δημοτικός φόρος, τέλος φωτισμού κ.λπ.).

Οι αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων, που αποκάλυψε η ψηφιακή πλατφόρμα, αντιστοιχούν στα 10.500.000 κρυμμένα τετραγωνικά και φανερώθηκαν από την υποβολή περίπου 450.000 αιτήσεων!

Η προθεσμία για αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στο τέλος Ιουνίου, αν και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί ως το τέλος Οκτωβρίου ή ως το τέλος του έτους.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα