Οδηγός για τα μειωμένα ενοίκια της καραντίνας

Εως και πέντε μήνες (ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης) μπορεί να διαρκέσει η μείωση κατά 40% του ενοικίου που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν από τον προσεχή Ιούλιο να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο TAXISnet τη ζημιά που υπέστησαν για να διεκδικήσουν αποζημίωση για το 30% των απωλειών που έχουν στα εισοδήματά τους!

Με έναν αναλυτικό οδηγό η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει ποιοι και για πόσο διάστημα μπορούν να διεκδικήσουν την έκπτωση 40% στα ενοίκια, ενώ αναλύει και τις φορολογικές διευκολύνσεις που παρέχονται στους εκμισθωτές. Ειδικότερα, τα μισθώματα που μειώνονται κατά 40% είναι τα εξής:

1. Των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή της Αρχής ή έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού για τους παρακάτω μήνες.

2. Της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, όπου μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου και εφόσον συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

3. Της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων των ως άνω εργαζομένων και εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των γονέων συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

4. Της κύριας κατοικίας ναυτικών, εφόσον η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Για ποιους μήνες δικαιούνται μείωση οι ενοικιαστές:

1. Απρίλιος – Μάιος: επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν τον Απρίλιο πληττόμενες δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού χωρίς όμως ποτέ να κλείσουν (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.).

2. Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος: επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Αρχής (με ειδικά ΚΑΙ έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους), συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και των επιχειρήσεων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

3. Παράταση για Ιούλιο και Αύγουστο: επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, για τις οποίες η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον Αύγουστο του 2020. Οπως έχει ανακοινωθεί, η παράταση αυτή θα αφορά επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Τι δικαιούνται οι εκμισθωτές:

1. Διευκρίνιση (του αυτονόητου) ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της μείωσης του 40%, παρά μόνον το εισπραχθέν 60%.

2. Φορολογικό συμψηφισμό ποσοστού 30% από την απώλεια του 40% των ενοικίων, με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης 2019 ή του ΕΝΦΙΑ 2020.

3. Για τα φυσικά πρόσωπα/εκμισθωτές των παραπάνω επιχειρήσεων και εργαζομένων παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά τέσσερις (4) μήνες και για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

4. Ποσοστό 25% επί των σχετικών οφειλών που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11.3.2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31.7.2020 και μετά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα