Αντίστροφη μέτρηση για αναδρομικά 11 μηνών

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με την επιστροφή -ή όχι- αναδρομικών 11 μηνών από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των «δώρων», με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012, άρχισε. Οπως όλα δείχνουν, αύριο ή μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο θα γίνει γνωστό το περιεχόμενό της και θα ξεκαθαρίσει εάν στους «απομάχους της εργασίας» θα αποδοθούν τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ από τα «κλεμμένα» της μνημονιακής περιόδου.

  • Από τον
    Νάσο Χατζητσάκο

Με την αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος που είχε καταθέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ στα τέλη του 2019 (έπειτα από πολιτική εντολή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση), η οποία εξετάστηκε σε πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρίου του 2020, θα κλείσει οριστικά το θέμα της επιστροφής -ή μη- αναδρομικών από τις μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων του 2012.

Με βάση το περιεχόμενο των αποφάσεων που έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019 για τον «νόμο Κατρούγκαλου» (έμμεσα «ανέτρεψαν», όπως υποστηρίζουν νομικοί, την κρίση στην οποία είχε καταλήξει το ίδιο δικαστήριο το 2015, βάσει της οποίας ήταν εκτός συνταγματικού πλαισίου οι νόμοι του 2012), το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών, βάσει πιθανοτήτων, περιορίζεται μόνο σε μια χρονική περίοδο 11 μηνών.

Το χρονικό διάστημα αυτό ξεκινά από τον Ιούλιο του 2015, οπότε η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικούς τους νόμους του 2012, έως τις 13 Μαΐου 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016).

Ποιους συνταξιούχους θα αφορά η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, εφόσον οι ανώτατοι δικαστές ταχθούν, στην πλειονότητά τους, υπέρ της επιστροφής αναδρομικών για χρονικό διάστημα 11 μηνών; Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά στη «δημοκρατία», τα βασικά ενδεχόμενα είναι τα εξής:

1 Να δικαιωθούν αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή μόλις μερικές δεκάδες άτομα.

2 Να επιστραφούν διορθωτικά ποσά σε όσους υπέβαλαν αγωγές μέχρι την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 (στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός των δικαιούχων θα κυμαίνεται σε μερικές εκατοντάδες άτομα).

3 Να δοθούν αναδρομικά για αυτούς τους 11 μήνες στο σύνολο των περίπου 250.000 συνταξιούχων, οι οποίοι εκτιμάται ότι κατέθεσαν αγωγές από το 2012 μέχρι τα μέσα του 2019, και η κυβέρνηση να λάβει πολιτική απόφαση για να επιστραφούν αυτά τα ποσά στο σύνολο των περίπου 2.500.000 «απομάχων της εργασίας».

Στην περίπτωση αυτή, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών 11 μηνών της υπό εξέταση χρονικής περιόδου στο σύνολο των συνταξιούχων, τότε, συνολικά, θα πρέπει να τους καταβληθούν περίπου 3,9 δισ. ευρώ. Το καθαρό ποσό, μετά τις κρατήσεις, κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1.200.000 συνταξιούχους, των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά το 2012.

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση των «δώρων».
Εάν, λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ανάλογα, τότε τα αναδρομικά θα δοθούν σε μηνιαίες δόσεις, σε βάθος ετών, όπως αναμένεται. Αλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πρόσφατα ότι στην παρούσα φάση «χρήματα δεν υπάρχουν».

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία πρόκειται να δοθούν στις 9 Ιουλίου σε περίπου 240.000 δικαιούχους επικουρικών, οι οποίες επανήλθαν στις αρχές Ιουνίου στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2016.

Από 733 μέχρι 5.060 ευρώ θα λάβουν όσοι δικαιωθούν

Ανάλογα, λοιπόν, με το ποιοι θα είναι τελικά οι συνταξιούχοι που ενδέχεται να δικαιωθούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Νικολάου, τα αναδρομικά που δικαιούνται να λάβουν για το επίμαχο χρονικό διάστημα των 11 μηνών θα διαμορφωθούν ως εξής:

• Αναδρομικά από τα «δώρα» (Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) που καταργήθηκαν: Κατά μέσον όρο πρέπει να πάρουν περίπου 733 ευρώ από την κατάργηση των «δώρων» στις κύριες και περίπου 300 ευρώ από τις επικουρικές. Το κόστος σε αυτό το ενδεχόμενο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

•Αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων (αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά, προ των περικοπών με τους νόμους του 2012): Τα αναδρομικά για καθέναν από τους δικαιούχους στην περίπτωση αυτή κυμαίνονται από 50 έως 460 ευρώ τον μήνα, δηλαδή για τους 11 μήνες, μεσοσταθμικά, ανέρχονται από 550 έως 5.060 ευρώ. Για την απόδοσή τους στο σύνολο των συνταξιούχων, το κόστος κυμαίνεται στα 1,9 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα