Ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μόνιμες μειώσεις στους φόρους και στις εισφορές

Στα 34,7 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. Όλα ανοιχτά για την κάλυψη του εμβολίου

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών το οικονομικό επιτελείο για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών «όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας». Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος τόνισε ότι «είναι δύσκολο μέχρι τη λήξη της πανδημίας να λάβουμε απόφαση για μόνιμα μέτρα». Για να υπεραμυνθεί αυτής της απόφασης, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «οι εξαγγελίες της περσινής ΔΕΘ υλοποιήθηκαν. Παρά την υγειονομική κρίση, και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% υλοποιήθηκε, θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους τον επόμενο μήνα, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% υλοποιήθηκε, και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% υλοποιήθηκε».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση μέσω του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», που θα τρέξει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, θα στοχεύσει στη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως, του τουριστικού τομέα και ιδίως των περιοχών οι οποίες επλήγησαν σημαντικά από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού (π.χ., Χαλκιδική). Εμφανίστηκε, μάλιστα, καθησυχαστικός για την πορεία των ταμειακών διαθεσίμων, σημειώνοντας ότι ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ, από 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, και παρά τις πληρωμές για τα προγράμματα ενίσχυσης εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη δόση του ESM.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να τοποθετηθεί για την επέκταση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές συμβάσεων και η συνδρομή σε ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς μέσω του προγράμματος «Συν-εργασία», καθώς αποτελεί κεντρικό σχεδιασμό οι ανακοινώσεις αυτές να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας δε σε ερώτηση αν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, ή αν θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το Δημόσιο, σημείωσε ότι η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα