Συνταξιούχοι: «Κυριάκο, θα σε τιμωρήσουμε σκληρά»!

Νέα μεθόδευση από την κυβέρνηση για να αποφύγει ένα ακόμη μεγάλο κύμα προσφυγών καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, μετά τα σχέδια για νέα πιλοτική δίκη.

Σ φοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τα αναδρομικά εξαπολύει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αφορμή τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΕΦΚΑ τη διεξαγωγή μιας νέας πιλοτικής δίκης για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Η οργάνωση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι με αυτόν τον τρόπο κρύβει τις ευθύνες του, καταγγέλλει τυχόν νέα μεθόδευση «που αποσκοπεί στο να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση σε βάρος της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων» και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άλλη μια φορά δείχνουν πρωτοφανή ασυνέπεια στις υποσχέσεις και στις δεσμεύσεις τους προς το σύνολο των συνταξιούχων».

Θέλοντας να αποφύγει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφυγών, το υπουργείο Εργασίας άρχισε να απεργάζεται σχέδια αίτησης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για μία νέα πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά, αυτή τη φορά για όσα προκύπτουν από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα. Η πληροφορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με κορυφαίους νομικούς να υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς το ΣτΕ όρισε σαφώς ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές και τα δώρα. Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι «τυχόν νέα προσφυγή σε νέα πιλοτική δίκη για δήθεν περαιτέρω ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ αποτελεί βαρύτατη προσβολή στον θεσμό της Δικαιοσύνης και στο κύρος του ανώτατου δικαστηρίου και συνιστά πρωτοφανή εμπαιγμό σε βάρος των πενόμενων συνταξιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τροπολογία που ψήφισε τον Ιούλιο η κυβέρνηση, δρομολογείται η επιστροφή αναδρομικών έως το τέλος του έτους, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ που τους οφείλονται για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των μνημονιακών νόμων του 2012. Με αυτόν τον τρόπο μένουν εκτός αναδρομικών περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι από τα 2.600.000 των απομάχων της εργασίας, ενώ και όσοι θα τα λάβουν θα δουν ότι τα ποσά θα είναι μειωμένα κατά 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
«Οσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να ξεφύγει από το να βρεθεί αντιμέτωπος με όλους τους συνταξιούχους: Τόσο το 1.500.000 που δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους όσο και το υπόλοιπο 1.000.000 που θα διαπιστώσουν ότι θα εισπράξουν πολύ λιγότερα απ’ όσα περίμεναν. Η ευθύνη για την κοροϊδία του συνόλου των συνταξιούχων είναι αποκλειστικά δική του» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση επιμένει και διεκδικεί την καταβολή όλων των αντισυνταγματικών περικοπών του 2012 για τους νόμους ν. 4093/12 (περικοπή και δώρα) και ν. 4051/12, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη. Είναι διεκδικήσιμα έως και σήμερα. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκτελούνται εξ ολοκλήρου και όχι κατά το δοκούν, κύριε πρωθυπουργέ».

Η συνέχεια αναμένεται πλέον στις δικαστικές αίθουσες, καθώς ο πρόεδρος του Δικτύου Νικόλαος Χατζόπουλος, μιλώντας στη «δημοκρατία» είχε εκτιμήσει ότι οι αγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800.000, ενώ γνωστοποίησε ότι το θέμα θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα