Αγωγές εδώ και τώρα για να μη χαθούν τα αναδρομικά

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τα μέλη του να προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη προτού εισπράξουν τα χρήματα

Να προχωρήσουν άμεσα σε αγωγές καλεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) τους 1.500.000 συνταξιούχους που αποκλείονται από την καταβολή αναδρομικών, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουν αυτό το δικαίωμα το αμέσως επόμενο διάστημα! Την ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την καταβολή των κουτσουρεμένων αναδρομικών εντός του Οκτωβρίου, το ΕΝΔΙΣΥ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης που θα εκδώσει εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Εργασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, το ΕΝΔΙΣΥ κατήγγειλε άλλη μία φορά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που έχουν στόχο να απολέσουν οι απόμαχοι της εργασίας το βασικό συνταγματικό τους δικαίωμα, της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι από το 2010 έως σήμερα οι συνταξιούχοι έχουν χάσει συνολικά 88 δισεκατομμύρια ευρώ!

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν τον τρόπο να αρνηθούν να λάβουν τα αναδρομικά που θα καταβληθούν τις επόμενες εβδομάδες, «πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τίποτα από τα “κουτσουρεμένα” αναδρομικά του κυρίου Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετά την καταβολή των αναδρομικών να μην μπορούν να γίνουν αγωγές».

Να πάρουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά και να διεκδικήσουν την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής, της διάταξης που προβλέπει ότι αποσβήνεται κάθε άλλο δικαίωμά τους σε αναδρομικά προκρίνει ως τη βέλτιστη λύση ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, καθώς τόνισε ότι η παραίτηση από συνταξιοδοτική παροχή, δηλαδή μία ενδεχόμενη προσπάθεια από συνταξιούχους να αρνηθούν να πάρουν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, δεν είναι εφικτή νομικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε τουλάχιστον δύο σημεία η απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης καταδεικνύει ότι αυτή δεν αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και τις επικουρικές και τα δώρα.

Τόσο ο κ. Χατζόπουλος όσο και ο κ. Μπούρλος τόνισαν ότι στους 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν ασκήσει αγωγές και θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αφορούν κύριες, επικουρικές και δώρα, θα πρέπει να καταβληθούν από το κράτος και οι τόκοι ύψους 6% κατ’ έτος. Επομένως, π.χ. ένας συνταξιούχος θα πρέπει να λάβει όχι 3.000 ευρώ αλλά 3.900 ευρώ, αφού όμως ασκήσει αγωγή επί του συγκεκριμένου αιτήματος.

Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επί της απόφασης του ΣτΕ προανήγγειλε ο δικηγόρος Βασ. Βασιλόπουλος, μέλος της ομάδας των νομικών υπό τον κ. Λ. Αποστολίδη που είχε παραστεί στην εκδίκαση της πιλοτικής δίκης. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, η προσφυγή θα εδράζεται στο γεγονός ότι από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκύπτει πως οι αξιώσεις των συνταξιούχων δεν είχαν παραγραφεί, επομένως δεν μπορεί να περιοριστεί η καταβολή των αναδρομικών μόνο για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα