Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών

Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη του προγράμματος «Γέφυρα», καθώς μεθαύριο, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει σχεδόν 150.000 αιτήσεις, ενώ στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000.

Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση / υποθήκη στην α΄ κατοικία.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν κρατική επιδότηση για συνολικό χρονικό διάστημα εννιά μηνών. Η καταβολή της επιδότησης αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής των πληρωμών δόσεων δανείων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, www.keyd.gov.gr

Το κράτος επιδοτεί για τρία τρίμηνα τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

Εφόσον το δάνειο πληρώνεται κανονικά, ο δανειολήπτης που δικαιούται επιδότηση μπορεί να υποβάλει αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν, λόγω κορονοϊού, έχει κάνει αναστολή των δόσεων του δανείου του, έχει την επιλογή να διακόψει την αναστολή και να αρχίσει να πληρώνει τη δόση λαμβάνοντας την επιδότηση. Φυσικά, μπορεί να περιμένει να λήξει η αναστολή πληρωμών και να αρχίσει να πληρώνει στη συνέχεια, λαμβάνοντας παράλληλα και την επιδότηση.

Για τους ενήμερους, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το γ΄ τρίμηνο, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

Αν το δάνειο είναι «κόκκινο», η αίτηση διαβιβάζεται στις τράπεζες για να καταθέσουν προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Για να αρχίσει η καταβολή της επιδότησης θα πρέπει το δάνειο να έχει ρυθμιστεί και η σύμβαση να έχει υπογραφεί έως το τέλος του έτους. Οι πρώτες πληρωμές εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αρχίσουν περί τα τέλη Νοεμβρίου. Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη, και στην ώρα του, τη μηνιαία δόση του δανείου, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που πήρε όλους τους μήνες από το κράτος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα