Αναδρομικά: Παραλογισμός για 70.000 συνταξιούχους

Ζητούν έξτρα φόρο για ποσά των ετών 2000-2012 που εισέπραξαν καθυστερημένα το 2013 αλλά έχουν παραγραφεί λόγω 5ετίας

Στον κόσμο… του παραλόγου κινείται η Εφορία, που ζητά από 70.000 συνταξιούχους να πληρώσουν έξτρα φόρο για αναδρομικά που πήραν, αλλά η υπόθεση έχει… παραγραφεί!
Η Εφορία έστειλε ραβασάκια σε χιλιάδες συνταξιούχους για αναδρομικά συντάξεων που εισέπραξαν με καθυστέρηση, όταν βγήκε η σύνταξή τους, και τους ζητάει να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Πρόκειται για ποσά αποδοχών των ετών 2000-2012, τα οποία εισέπραξαν καθυστερημένα εντός του 2013, ως αναδρομικά, αλλά δεν συμπεριέλαβαν στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν το 2014 για το έτος 2013.

Ωστόσο, φαίνεται πως το κράτος έχει υποπέσει σε μέγα σφάλμα, αφού τα ειδοποιητήρια που έστειλε στους συνταξιούχους αφορούν υποθέσεις που έχουν παραγραφεί λόγω 5ετίας, άρα ζητούν από τον κόσμο να πληρώσει φόρο που δεν πρέπει, πλέον, να πληρώσει!

Η Εφορία (όπως συνηθίζεται σε πολλές περιπτώσεις) άρχισε να τρέχει την τελευταία στιγμή. Έτσι έγινε και το 2019, ώστε να προλάβει την παραγραφή στο τέλος του έτους.

Η ΑΑΔΕ έδωσε εντολή στις ΔΟΥ μόλις λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2019 να ξεκινήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των ειδοποιητηρίων. Ωστόσο οι συνταξιούχοι έλαβαν τα ραβασάκια τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή αφού υπήρξε παραγραφή με βάση τον νόμο.

Τι συνέβη πρακτικά; Η Εφορία έλαβε υπόψη της δικαστικές αποφάσεις που το 2019 είχαν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές, αφού, για να μην υπάρξει παραγραφή, έδωσαν από μόνοι τους παράταση πέραν της πενταετίας. Ωστόσο, από τη στιγμή που είχαν υπολογίσει ότι αυτοί οι φόροι θα μπουν στα κρατικά ταμεία, δεν πτοήθηκαν και έστειλαν κανονικά τα ειδοποιητήρια πληρωμής στους συνταξιούχους.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος κάνει αντίστοιχες κινήσεις. Πρόκειται για πάγια πρακτική, να εκδίδει δηλαδή πράξεις προσδιορισμού φόρων -όπως με τα αδήλωτα αναδρομικά- λίγο προτού υπάρξει παραγραφή και ο κόσμος να ειδοποιείται αφού έχει λήξει η προθεσμία.

Το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κληθεί να λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί και με τη βούλα του ΣτΕ ότι τα ποσά είχαν παραγραφεί, θα υπάρχει τεράστια τρύπα στα κρατικά ταμεία, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και εκρηκτικού ελλείμματος, από τη στιγμή που δεν θα εισπραχθούν.

Από την άλλη, όσοι συνταξιούχοι πλήρωσαν κανονικό τον έξτρα φόρο που τους καλούσε η Εφορία το Δημόσιο θα πρέπει να τους επιστρέψει τα χρήματα και μάλιστα με τον νόμιμο τόκο, που σημαίνει επιπλέον ζημία για στα κρατικά ταμεία.

Εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα για αιτήσεις από τους κληρονόμους

Εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και αύριο, θα τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους.

Ο κ. Βρούτσης για πολλοστή φορά μετέθεσε την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, παίζοντας με την υπομονή των κληρονόμων 172.222 θανόντων συνταξιούχων.

Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχει γίνει αποποίηση κληρονομιάς, ενώ δέσμευση του υπουργού Εργασίας είναι τα χρήματα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τα τέλη του έτους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα