Οδηγός: Αλλαγές στο «Εξοικονομώ» – Θα ανοίξει τελικά στις 9 Δεκεμβρίου

Θα χρηματοδοτούνται (πάλι) μόνο όσοι υποβάλουν πρώτοι αιτήσεις

Του Β. Παπακωνσταντόπουλου

Aνατροπές στο χρονοδιάγραμμα και λιγότερα δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης φέρνει η πανδημία του κορονοϊού στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Η έναρξη του προγράμματος μετατίθεται κατά 10 ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου, αντί για τις 30 Νοεμβρίου. Μόνο που η πρεμιέρα δεν θα γίνει από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, αλλά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο οδηγός του προγράμματος, που δημοσιεύτηκε χθες στην πλήρη του μορφή, επιβεβαιώνει επίσης τους φόβους μηχανικών και πολιτών όσον αφορά τη διαδικασία, καθώς σε ακόμα έναν κύκλο του προγράμματος επελέγη η λογική «όποιος προλάβει, πρόλαβε». «Οι υπαγωγές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια και επιχειρησιακό πρόγραμμα, με βάση τη χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων, όπως αυτή πιστοποιείται από τον εξαψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής των αιτήσεων και τη χρονική σειρά προέγκρισης δανείου, για τις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον οδηγό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια, καθώς κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας.

Στις 9 Δεκεμβρίου, λοιπόν, θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για υποβολή αιτήσεων, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου -ιδιαίτερα από τη βόρειο Ελλάδα-, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορονοϊό είναι εντονότερα- να μετατεθεί στο τέλος. Κρίθηκε, επίσης, ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής (όπως ζητούσαν διάφοροι φορείς) ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά την απαλοιφή της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού από τις πολεοδομίες. Το απαιτούμενο από τις υπηρεσίες δόμησης πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα