Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της

Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν «μοχλό ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας.

Το τελικό κείμενο προτάσεων της «επιτροπής σοφών», υπό τον καθηγητή Πισσαρίδη, παρουσιάστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανέθεσε σε μία ανεξάρτητη επιτροπή την κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μη χρεωθεί ορισμένα μέτρα, αλλά και να δώσει «βαρύτητα» στις προτάσεις που καταθέτει στην Ευρώπη από έναν νομπελίστα καθηγητή.

Πέραν των μέτρων ανάπτυξης, που θα βοηθήσουν τη χώρα, υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν πάρει ή πρόκειται να πάρουν άμεσα τον δρόμο για τη Βουλή ως νομοσχέδια!

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μη θέσει σε καμία διαβούλευση τις προτάσεις που έστειλε πριν από λίγα 24ωρα στις Βρυξέλλες. Ετσι, κόμματα και επαγγελματικοί φορείς μαθαίνουν από τις… εφημερίδες ποια έργα και παρεμβάσεις προτείνει η Ελλάδα ώστε να αξιοποιηθούν 32 δισ. ευρώ, που αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας.

«Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση, γιατί προφανώς είναι μια έκθεση η οποία θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και δεν θεωρώ αυτονόητο ότι θα συμφωνήσουν όλοι με όσα γράφονται σε αυτό το κείμενο. Αλλά θέλω να τονίσω ότι είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Είναι ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του.

«Το πρόγραμμα δράσεων που προτείνουμε συμβάλλει στην τεχνολογική αναβάθμιση της Ελλάδας, με ψηφιακές υποδομές και με μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εξωστρεφείς εταιρίες. Θα προκαλέσει επίσης την αύξηση της απασχόλησης, τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και μέσω της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας υποαπασχολούμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι» ανέφερε ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Το σχέδιο δράσεων που παρουσίασε η επιτροπή Πισσαρίδη έχει στόχο την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% την επόμενη δεκαετία, κατά μέσο όρο. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ετήσιας αύξησης της απασχόλησης κατά 1% και της ετήσιας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 2,5%.

Εάν επιτευχθούν αυτά, τότε το 2030 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ -σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης- αναμένεται να ανέλθει στο 81% της Ε.Ε. (από το 67% το 2019), ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 7% (από το 17,2% το 2019).

Επιπλέον, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια: οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 90%, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 50,5%, από το 37,2% το 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα