Πρεμιέρα σε Ιόνιο και Ήπειρο το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Στις 10 το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις. Ποια βήματα θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Οι πέντε κατηγορίες

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Πρεμιέρα σήμερα για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων να μπαίνουν πρώτες στον χορό.

Η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις 10 το πρωί και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιδείξουν ταχύτατα αντανακλαστικά, καθώς το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, γεγονός που σημαίνει ότι ο πιο γρήγορος κερδίζει την επιδότηση.

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπάρχουν πέντε εισοδηματικές κατηγορίες με υψηλότερες επιδοτήσεις. Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης φτάνει το 85% (95% για τις λιγνιτικές περιοχές), ενώ στο πρόγραμμα είναι δυνατόν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών αυξάνεται από τα 25.000 ευρώ, που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα, στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα υποβολής περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη (από Δ στα προηγούμενα προγράμματα). Σε σχέση με το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», το νέο πρόγραμμα θεσμοθετεί την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία».

Η συνολική διαδικασία υλοποιείται ηλεκτρονικά, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος (https://exoikonomo2020.gov.gr).

Η σύνδεση του ενδιαφερομένου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και μέσω διαδικασίας αυθεντικοποίησης, κατά την οποία θα πρέπει την πρώτη φορά να γίνει εγγραφή χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα. Ακολουθούν η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου αίτησης, η συμπλήρωση των βασικών στοιχείων χρήστη και ακινήτου και η αποθήκευση του αρχείου. Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις και υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων από το πρόγραμμα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου (στάδιο οριστικής υποβολής αίτησης), και δεσμεύεται το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση.

Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό πριν από την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από τον δικαιούχο.

Ο αιτών μπορεί να επιλέξει να λάβει άτοκο δάνειο από την τράπεζα, με δυνατότητα προκαταβολής έως 70% του ποσού. Μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι και η Παγκρήτια Τράπεζα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα