Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Τα λάθη δεν διορθώνονται!

Κλείνει στις 15 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Ποιοι οι δικαιούχοι. Στο 1,5 δισ. ευρώ το ποσό που θα διανεμηθεί

Τις πρώτες αιτήσεις για τη χορήγηση της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής δέχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, που τέθηκε σε λειτουργία το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διορία λίγων ημερών για την υποβολή αιτήσεων, καθώς η πλατφόρμα θα κλείσει στις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως αίτηση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ακόμα και οι ατομικές, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ή χωρίς εργαζομένους ή και ταμειακή μηχανή, όπως συνέβη και στην 4η επιστρεπτέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό που θα διανεμηθεί αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες, μέσω των πέντε κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Για την ένταξη στην κρατική ενίσχυση θα υπολογιστεί η πτώση του τζίρου κάθε επιχείρησης κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, με το 50% της ενίσχυσης να είναι «μη επιστρεπτέο».

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει μια ισχυρή δικλίδα: Όσες επιχειρήσεις λάβουν την κρατική ενίσχυση δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση των στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης των υποβαλλόμενων στοιχείων μετά την οριστικοποίησή τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να ακυρωθεί η αίτηση και να μη λάβουν την ενίσχυση.

Τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν. Για να ολοκληρωθεί η υποβολή αίτησης για την κρατική ενίσχυση, αφού συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου», οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν και αίτηση μέσω της εφαρμογής «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος».

Τονίζεται επίσης πως το ποσό του πέμπτου κύκλου θα είναι συμψηφιστέο με το ύψος της ενίσχυσης στην 4η επιστρεπτέα. Δηλαδή, αν μια επιχείρηση στο τέλος του 2020 έλαβε 3.000 ευρώ και στην 5η επιστρεπτέα είναι να λάβει 5.000 ευρώ, τότε θα πιστωθούν στον λογαριασμό της επιχείρησης 2.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα