Όλο το σχέδιο για την επιδότηση πάγιων δαπανών

Το κράτος θα επιχορηγεί μισθοδοσίες, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Την εφαρμογή του κοινοτικού μηχανισμού για την επιδότηση πάγιων δαπανών των πληττόμενων επιχειρήσεων ενεργοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντικαταστήσει τα μέτρα στήριξης. Το σχέδιο προβλέπει πως το κράτος θα επιδοτεί -για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, όπως είναι τα ενοίκια, οι μισθοδοσίες, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό, ύδρευση κ.λπ.), έως και τους λογαριασμούς τηλεφωνίας (κινητά, σταθερά, ίντερνετ).

Συγκεκριμένα, θα επιδοτείται έως το 90% των πάγιων δαπανών σε μικρές επιχειρήσεις και έως το 70% των δαπανών στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να επιδοτήσει τις δαπάνες που δεν κάλυψαν έως σήμερα τα υφιστάμενα μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα «Συν-εργασία», το «κούρεμα» ενοικίων και οι αναστολές πληρωμής φόρων, αλλά τα ποσά που έχει λάβει μια επιχείρηση θα αφαιρούνται από την κρατική επιδότηση.

Παράδειγμα 1:

Μικρή επιχείρηση με πάγιες δαπάνες 15.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να λάβει κρατική επιδότηση έως για το 90% των εξόδων που δεν κατάφερε να καλύψει με άλλες ενισχύσεις. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 έλαβε 8.000 ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και δεν κατέβαλε 2.000 σε φόρους, καθώς εντάχθηκε στο μέτρο της αναστολής πληρωμής. Αρα, οι «ακάλυπτες» μη πάγιες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ. Το κράτος θα επιδοτήσει το 90% αυτών των εξόδων, δηλαδή θα καταβάλει στην επιχείρηση 4.500 ευρώ.

Παράδειγμα 2:

Μεσαία επιχείρηση, που καταβάλλει 30.000 ευρώ τον χρόνο σε ενοίκια, 5.000 ευρώ σε λογαριασμούς και 5.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, αν έχει λάβει από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 25.000 ευρώ και έχει καταβάλει «κουρεμένα» ενοίκια κατά 5.000 ευρώ μέσα στο 2020, τότε δικαιούται την επιδότηση πάγιων δαπανών. Από το σύνολο των εξόδων ύψους 40.000 ευρώ έχει καλύψει τις 30.000 ευρώ. Θα λάβει ως ενίσχυση το 70% της διαφοράς, δηλαδή 7.000 ευρώ.

Για την επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων θα απαιτείται να είναι βιώσιμες, γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, όπως τζίροι, ζημιές, δαπάνες και καταθέσεις, μια διαδικασία που θα προσομοιάζει στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Βασική προϋπόθεση για να καταστεί δικαιούχος μια επιχείρηση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα συνυπολογιστούν τυχόν ζημιές κατά την ίδια χρονική περίοδο και τυχόν επέκταση των ζημιών το τρέχον έτος. Σημειώνεται πως η ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα ίσως έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου οι πρώτες καταβολές να πραγματοποιηθούν εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Τα κονδύλια της επιδότησης θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου 2021. Το μέγιστο ποσό επιδότησης πάγιων δαπανών που θα έχει δικαίωμα να λάβει μια επιχείρηση είναι 3.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα