Εκπτωση φόρου έως 1.600 € για τις εργασίες ανακαίνισης

Το μέτρο αφορά δαπάνες για το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Εξαιρούνται τα ποσά για αγορά υλικών

Φοροελάφρυνση, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.600 ευρώ το χρόνο, μπορούν να κερδίσουν στο εκκαθαριστικό της Εφορίας οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες αναμένουν τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία θα υπολογίσουν την έκπτωση που θα έχουν από τις ανακαινίσεις και τις εργασίες που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος στα ακίνητά τους. Από την έκπτωση εξαιρούνται οι δαπάνες για την αγορά των υλικών. Το μέτρο αφορά τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί ή που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε εργασίες στα ακίνητά τους το 2020 θα έχουν έκπτωση της τάξης του 40%.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, που αντιστοιχεί σε 6.400 ευρώ, μειώνοντας ισόποσα τον φόρο που θα καταβάλλουν στην Εφορία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης κατέβαλε για εργασίες ανακαίνισης (π.χ., υδραυλικά και ηλεκτρολογικά) το ποσό των 6.000 ευρώ θα λάβει έκπτωση φόρου 2.400 ευρώ. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πληρώνει λιγότερη Εφορία κατά 600 ευρώ.

Για να τύχουν της έκπτωσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τις σχετικές αποδείξεις, και μάλιστα η πληρωμή του ποσού πρέπει να έχει κατατεθεί μέσω τραπεζικού συστήματος.

Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ, καθώς για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φτάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο, εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έκπτωση 40% των δαπανών ανακαίνισης δεν θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα, η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην Εφορία.

Η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητά την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου οι φορολογούμενοι που έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες δαπάνες να μπορούν να τις συμπεριλάβουν στις φορολογικές δηλώσεις τους και να τύχουν φοροελάφρυνσης, ενώ το οικονομικό επιτελείο αναφέρει από την πλευρά του πως η υπογραφή της ΚΥΑ είναι θέμα ημερών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα