Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού 500 – 4.000 ευρώ

Υποβολή αιτήσεων έως την 1η Ιουνίου. Το μέτρο αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή

Περιθώριο έως την 1η Ιουνίου έχουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να λάβουν την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους από 500 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, καθορίζει τους δικαιούχους με βάση τους ΚΑΔ, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την καταβολή των ενισχύσεων.

Το μέτρο αφορά περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή για ένα διάστημα, με εξαίρεση την εστίαση, η οποία ενισχύεται μέσω του προγράμματος παροχής κεφαλαίων κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών.

Στους κλάδους που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, κ.ά. Η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε:

• 1.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 0 έως 5 εργαζομένους κατά την 1/4/2021,

• 2.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν έξι έως 20 εργαζομένους κατά την 1/4/2021 και

• 4.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 49 εργαζομένους κατά την 1/4/2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες η αποζημίωση αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών. Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 1η Ιουνίου 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενεργείται με τη χρήση των σχετικών κωδικών του TAXISnet. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

Επιπροσθέτως, ελέγχονται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Ο αιτών ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής του. Ωστόσο μπορεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport να υποβάλει αίτημα επανεξέτασης εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ανωτέρω ενημέρωσης.

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως 31/12/2021.

Ο δικαιούχος υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαΐου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Εργάνη» και θα αφορά τον μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό.

Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Παράλληλα ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, μέχρι την 30ή Ιουλίου 2021 Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα