Μεγάλη κοροϊδία με τις αιτήσεις για τις πάγιες δαπάνες

Θεωρείται προαπαιτούμενη η υποβολή φορολογικής δήλωσης τη στιγμή που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το έντυπο Ν που αφορά τα νομικά πρόσωπα!

Στα… κάγκελα έχουν βρεθεί από το πρωί της Κυριακής οι φοροτεχνικοί και οι επιχειρήσεις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει πως οι αιτήσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών έχουν ως καταληκτική ημερομηνία τη 17η Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι σχεδόν 30.000 επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι είναι δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αγώνα δρόμου για να υποβάλουν μέσα στις επόμενες 2,5 εβδομάδες τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών είναι για τις 27 Αυγούστου.

Ωστόσο, το πιο εξοργιστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τις επιχειρήσεις, καθώς δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το έντυπο Ν που αφορά τα νομικά πρόσωπα!

Μάλιστα, οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λόγω του πλήθους των αλλαγών εξαιτίας του Covid-19, δεν θα είναι απλή υπόθεση, διότι απαιτεί έλεγχο πολλών και διαφορετικών δεδομένων και παραμέτρων πριν από την τελική υποβολή τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΥΑ, «προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 εντός της προθεσμίας της παρ. 7 και πριν από την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Τα «κουπόνια»

Οι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από τις πληττόμενες επιχειρήσεις το διάστημα από την 1η Απριλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν κρατικά κουπόνια, με τα οποία θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά από την 1η Ιουλίου 2021 έως το τέλος του έτους, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τις οφειλές που θα προκύψουν από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Τα κρατικά «κουπόνια» θα πιστωθούν στους δικαιούχους στα μέσα Ιουλίου, ενώ κάθε επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Οι «κόφτες»

Το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα υπολογίζεται αυτόματα και θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους στο σύστημα TAXIS για να πληρωθούν οι φόροι ή / και στον ΕΦΚΑ για να καταβληθούν οι εισφορές. Η επιδότηση που θα λάβουν θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020, ενώ θα αφαιρούνται τυχόν ενισχύσεις που έχουν λάβει από το κράτος.

Οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες πρέπει:

• να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους,

• να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης,

• να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται,

• να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020,

• να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και για αυτές που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, καθώς και χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν στο φετινό έντυπο Ε3, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων τις οποίες έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους λόγω της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα