Παρουσιάστηκε ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Θα ενώνει το νησί από την Κίσσαμο ως τη Σητεία και θα έχει μήκος 300 χλμ. με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. €

Αναλυτικά στοιχεία για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Το χαρακτήρισε «ένα έργο που ήταν σχεδόν στη σφαίρα του απραγματοποίητου. Τόσα χρόνια συζητιόταν, αλλά κανείς δεν πίστευε πια ότι θα πραγματοποιηθεί.

Με συγκεκριμένα βήματα το κάνουμε πραγματικότητα, κάνοντας άλματα στη μελετητική ωριμότητά του και εξασφαλίζοντάς του τα τρία Χ: χρηματοδότηση, χάραξη, χρονοδιάγραμμα». Ο ΒΟΑΚ θα ενώνει το νησί από την Κίσσαμο ως τη Σητεία.

Είναι συνολικού μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οριστικοποιήθηκε επίσης η χάραξη, κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ η ΜΠΕ για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και «κλείδωσε» η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Συνολικά, από το καλοκαίρι του 2019 έχουν ανατεθεί 16 μελέτες για τη συνολική ωρίμανση του έργου και ανατέθηκαν οι μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, που θα αποτελέσει προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης. Ειδικά, το τμήμα Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος, μήκους 15 χλμ., θα δημοπρατηθεί ως τις αρχές του 2022, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μελετάται πλέον ενιαία το έργο από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, με προδιαγραφές σύγχρονου δρόμου.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι περί το τέλος του 2022 θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια και ως τις αρχές του 2024 θα έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα, με πρώτα τα δημόσια έργα, ύστερα το ΣΔΙΤ και τελευταίο το μεγάλο κομμάτι της παραχώρησης.

Με βάση αυτό το πλάνο, στις αρχές του 2026 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανατολικά του Ηρακλείου και θα είναι ανοιχτό μόνο το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης, στο οποίο όμως θα έχει ήδη ολοκληρωθεί σημαντικό τεχνικό αντικείμενο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα