Μέγα φιάσκο η δεύτερη ευκαιρία για τις πάγιες δαπάνες!

Μόνο 800 επιχειρήσεις ωφελούνται από την επανεξέταση των αιτήσεων. Δικαίωση της «δημοκρατίας» για τους κρυφούς «κόφτες»

Μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που επιχείρησαν να ενταχθούν στην επιδότηση των παγίων δαπανών, αλλά η αρχική τους αίτηση είχε απορριφθεί, είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τις 74.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών, τα κρατικά «κουπόνια» για τον συμψηφισμό μελλοντικών φόρων και εισφορών θα λάβουν λιγότερες από τις μισές, με τον αριθμό των δικαιούχων να αγγίζει τους 31.000.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά την τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης για την υπαγωγή επιχειρήσεων στη ρύθμιση των παγίων δαπανών, 800 επιχειρήσεις, οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί αρχικά, έχουν πλέον δικαίωμα ένταξης σε αυτό το καθεστώς.

Πρόκειται για ένα τεράστιο επικοινωνιακό «φιάσκο» του οικονομικού επιτελείου, καθώς, ενώ δόθηκε η εντύπωση πως θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις χιλιάδων επιχειρήσεων, τελικά οι «κόφτες» που περιλαμβάνει η επιδότηση ενέταξαν μόλις 800 επιχειρήσεις.

Η ΑΑΔΕ εντόπισε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση τον ΑΦΜ τους και άνοιξε ξανά το σύστημα, ώστε αυτές να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στις 9 Αυγούστου 2021.

Οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε το 50% των αιτήσεων ποικίλλουν: Πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση παρότι εμφάνισαν κέρδος. Κάποιες άλλες κατέγραψαν αύξηση τζίρου αντί μείωση κατά 30%, όπως προϋποθέτει το πρόγραμμα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, δάνεια, κ.λπ.) υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων (και για τον λόγο αυτόν κόπηκαν από το πρόγραμμα), ενώ δεν έλειψαν και φαινόμενα υποβολής αιτήσεων από μη πληττόμενους, όπως, για παράδειγμα, φαρμακεία κ.ά.

Οπως έχει επισημάνει η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδό της στις 29 Ιουλίου, η κυβέρνηση εμπαίζει τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως συνειδητοποίησαν οι επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία, τα ποσά της επιδότησης που θα λάβουν όχι μόνο δεν καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει κρυφούς «κόφτες» για τον τρόπο διαχείρισης των κρατικών «κουπονιών» που θα πάρουν στα χέρια τους, με τα οποία θα συμψηφίσουν χρέη σε Εφορία και Ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στις επιχειρήσεις κρατικά «κουπόνια» ανάλογα με το ύψος των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει, αφού όμως έχουν αφαιρεθεί όλες οι υπόλοιπες κρατικές ενισχύσεις που έχουν λάβει, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Με αυτή τη μέθοδο πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν πολύ μικρά ποσά, καθώς από τη διαφορά των δαπανών της πανδημίας με τις επιστρεπτέες προκαταβολές προκύπτει ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό επιδότησης.

Το ύψος της ενίσχυσης μέσω των παγίων δαπανών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 70% της ζημίας προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, του 90% της ζημίας προ φόρων, με την εξαίρεση των εταιριών ΚΤΕΛ, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται το όριο αυτό.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης των κρατικών vouchers που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό με οφειλές της πανδημίας, τις οποίες έχει ανάγκη να καλύψει κάθε πληττόμενη επιχείρηση, αλλά περιορίζει το εύρος των υποχρεώσεων κατά το δοκούν.

Συγκεκριμένα, τα κρατικά «κουπόνια» θα αποπληρώσουν μόνο τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει «κόφτη» ακόμα και στο πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα της επιδότησης, δηλαδή στον φετινό φόρο εισοδήματος, στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα