Κοροϊδία: Νέα αναβολή σε αυξήσεις – αναδρομικά

Ο εμπαιγμός για 150.000 συνταξιούχους συνεχίζεται 17 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Δέκα αναβολές στην εφαρμογή του έως τώρα.

Δεκαεφτά μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και αφού έχουν ήδη δοθεί περισσότερες από δέκα αναβολές στην εφαρμογή του, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ακόμη αδυνατούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε θα δοθούν οι σχετικές αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται περίπου 150.000 συνταξιούχοι που είχαν άνω των 30 ετών ασφάλισης.

Καθώς μάλιστα ο νόμος 4670, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου του 2019 (έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας), τα αναδρομικά ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 24 μήνες, δηλαδή τα δύο χρόνια!

Οι συνταξιούχοι αυτοί ζουν τον απόλυτο εμπαιγμό και το θέατρο του παραλόγου, καθώς βλέπουν σχεδόν σε καθημερινή βάση διθυραμβικά δημοσιεύματα για υποτιθέμενες αυξήσεις, τις οποίες ακόμη όμως δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους, σε μία περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα διογκωθούν (π.χ., αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τιμολογίων ρεύματος). Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών περίπου 150.000 «παλαιών» συνταξιούχων (δηλαδή όσων είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016) θα αρχίσει τμηματικά από τον… επόμενο μήνα.

Δεύτερος επανυπολογισμός

Ο λόγος είναι ότι γι’ αυτούς απαιτείται ένας δεύτερος επανυπολογισμός των συντάξεών τους, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι αυξήσεις εκτιμώνται μεσοσταθμικά σε 30-40 ευρώ, όμως το τελικό ποσό της αύξησης εξαρτάται από το ύψος της προσωπικής διαφοράς του καθενός, ενώ, εφόσον τελικά αρχίσει η διαδικασία τον Σεπτέμβριο, τα αναδρομικά που τους οφείλονται αντιστοιχούν σε 23 μήνες. Εκκρεμότητες υπάρχουν όμως ακόμη και για «νέους» συνταξιούχους, δηλαδή όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τον Μάιο του 2016.

Όπως ενημέρωσε ο ΕΦΚΑ, πρόκειται για 29.032 ειδικές περιπτώσεις, όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Εν κατακλείδι, ο νόμος εφαρμόστηκε τον Ιούλιο για περίπου 65.000 «νέους» συνταξιούχους. Εξ αυτών, 53.912 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που έλαβαν τον περασμένο μήνα τα αναδρομικά, θα δουν από την τακτική πληρωμή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου, που αρχίζει την Τετάρτη, ενσωματωμένες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα