Οι τιμές-φωτιά του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα

Σε πολλούς νομούς η τιμή έχει ξεπεράσει το 1,15 € το λίτρο

Πανάκριβα πληρώνουν οι καταναλωτές το φετινό πετρέλαιο θέρμανσης. Στους περισσότερους νομούς της χώρας η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από 1,15 ευρώ το λίτρο, ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά «φλερτάρει» ή έχει ξεπεράσει το 1,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει τα πρατήρια καυσίμων στο παρατηρητήριο τιμών, τα ποσά που διατίθενται για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν διαφέρουν αν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει μια μικρή παραγγελία (έως 500 λίτρα) ή μεγαλύτερη (από 500 έως 1.000 λίτρα).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται μια ανάσα από τα 1,30 ευρώ το λίτρο.

Απλησίαστη είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο, Λέσβο, Σάμο, Φωκίδα και Κυκλάδες, που ξεπερνά το 1,20 ευρώ το λίτρο, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ακόμα και αν λάβουν το επίδομα θέρμανσης δεν θα καλυφθεί το κόστος των αυξήσεων.

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές ανατροπές στα κόστη των καυσίμων, ανατρέποντας τα έως σήμερα δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει γίνει φθηνότερο κατά 2% (με βάση τις τρέχουσες τιμές) σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πετρελαιοειδών Εταιρειών (ΣΕΕΠΕ) Γιάννη Αληγιζάκη, το φυσικό αέριο πωλείται σήμερα στην αγορά με κόστος 0,974 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,955 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο ίδιος, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου σε όλους τους καταναλωτές πλην των υψηλών εισοδημάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος που έχει ρίξει τις πωλήσεις κατά το α’ οκτάμηνο κατά 41%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η απώλεια για τους καταναλωτές από τις ελλιπείς παραδόσεις καυσίμων σε πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες εκτιμάται στα 50.000.000-90.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ άλλα 100.000.000-150.000.000 ευρώ είναι η απώλεια εσόδων του Δημοσίου από την παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα