Όλες οι αλλαγές στο «Νέο Εξοικονομώ»

Αυξήθηκε σε σχέση με το προσχέδιο η επιδότηση ανά τ.μ., αλλά «έσφιξαν» τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλου

Αντίστροφα μετράμε πλέον για την εκκίνηση του «Νέου Εξοικονομώ». Χθες δημοσιεύτηκε ο οδηγός του προγράμματος στην τελική του μορφή και εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο είναι ελάχιστες και αφορούν κυρίως την αύξηση της επιδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο και τον μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, η επιπλέον επιδότηση θα είναι της τάξεως των 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ήτοι στα 200 ευρώ από 180 ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.

Επίσης, ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων (για μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα, διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία) δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1 ευρώ (έναντι 0,9 ευρώ στο αρχικό πλάνο) επί του συνόλου της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh).

Πέρα απ’ αυτό, διορθώνεται μία αστοχία που είχε αναδείξει η «δημοκρατία» και το πρόγραμμα θα καλύπτει το 100% του κόστους για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (για όσους κριθούν επιλέξιμοι), έναντι του 80% που ανέφερε ο προδημοσιευμένος οδηγός.

Η έτερη αλλαγή αφορά το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης τουλάχιστον του 30% των επιλέξιμων εργασιών. Το προσχέδιο του οδηγού όριζε το εν λόγω διάστημα στους έξι μήνες, η τελική μορφή του όμως το περιορίζει στους τέσσερις, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα οδηγείται σε απένταξη.

Από χθες, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr και να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, όπως ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής, το ύψος της επιδότησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων», το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων, τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων αλλά και τις προθεσμίες.

Πέρα απ’ αυτό, στο «Νέο Εξοικονομώ» τροποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης. Τα ποσοστά επιδότησης κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα, ενώ πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολυτέκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης. Επίσης, εισάγεται το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Πάντως, το μέγιστο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού προς επιδότηση ανά κατοικία θα είναι χαμηλότερο από τα 50.000 ευρώ, ενώ το ανώτερο ποσοστό επιδότησης πέφτει στο 75% από το 90% που έφτανε πέρυσι με τα διάφορα μπόνους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 632.000.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 100.000.000 ευρώ θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά) και μαζί με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα