Στις 72 δόσεις και οι οφειλές που είναι σε πάγια ρύθμιση

Τι αλλάζει με την τροπολογία που κατατέθηκε. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Να ανοίξει τη «βεντάλια» των οφειλετών που μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να αποφύγει μια νέα «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ενεργοποίηση μιας σειράς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα σε φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας με τις 24-48 δόσεις να αιτηθούν τη μετάβασή τους στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη, που προβλέπει 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Η τροπολογία αφορά φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και παρέμειναν σε αναστολή εργασίας ή διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή από 27/10/2020 έως 31/07/2021.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των φορολογουμένων για ένταξη στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών καταγράφει χαμηλές… πτήσεις, καθώς φαίνεται ότι οι οφειλέτες καθυστερούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσημα σχεδόν 11.000 φορολογούμενοι από τους συνολικά 830.000 οφειλέτες, αφού η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2022. Για να είναι σε ισχύ η νέα μετάβαση στη ρύθμιση με τις 72 δόσεις θα πρέπει να είναι σε ισχύ η πάγια ρύθμιση της Εφορίας, δηλαδή να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους. Παράλληλα θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου του 2021.

Για να μεταπηδήσει κάποιος από την πάγια ρύθμιση της Εφορίας στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη θα πρέπει να ισχύει ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Να πρόκειται για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται στη σχετική κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

β) Να πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

βα) των οποίων είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19,

ββ) είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,

βγ) είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,

βδ) είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «Covid-19»,

βε) είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα